Hyppää sisältöön

Heinolassa jaksaa harrastaa välipalan voimalla

Heinolan harrastemallin toimintaa järjestetään yhteistyössä seurojen kanssa. Peruskoululaisten koulupäivät pyritään muokkaamaan niin, että lapsi pääsee suoraan koulusta jäämään harrastamaan koulun tiloissa tai välittömässä läheisyydessä. Harrastustoimintaan osallistuville oppilaille tarjotaan pieni välipala.

Koulupäivät muokataan tukemaan harrastamista

Heinolassa koulupäivät muovautuvat niin, että lapsi pääsee jäämään suoraan koulusta harrastuksiin. Harrastetoimintaan osallistuville oppilaille on tarjolla pieni välipala, jotta koulun jälkeen riittää voimia harrastamiseen. Ryhmien ohjaajat hakevat harrastuksiin osallistuville oppilaille välipalat esimerkiksi hedelmät tai välipalakeksit koulun keittiöstä. Oppilaat syövät ohjaajan jakamat välipalat harrastuspaikalla ennen tunnin alkua. Koulukyydillä kulkeville lapsille järjestetään kyyti harrastuksen jälkeen.

Kiipeilyseinällä Heinolassa, kuva Sami Karvonen.
Kuva: Sami Karvonen

Koulujen, keittiön, kuljetuksen ja seurojen henkilökunta on lähtenyt hyvin mukakaan ja olemme tehneet tiivistä yhteistyötä, mikä on taannut Heinolan harrastamisen mallin onnistumisen.

Maria Kaikkonen, Liikunnan palvelupäälikkö, Heinola

 Harrastuksia järjestetään seurayhteistyöllä

Heinolassa oppilaiden on kahtena iltapäivänä mahdollisuus valita 2 tai 3 harrastuksesta, joita kumppanit järjestävät. Harrastuksia järjestävät seuraavat kuusi kumppania:

–     Intopiukee (Ilmaisuryhmissä heittäydytään teatterin ja ilmaisun maailmaan.)

–     JuniorPelicans (Jääkiekkoseura tarjoaa monipuolista motoristen perustaitojen kehittävää liikuntaa pelien ja leikkien sekä muiden liikunnallisten tehtävien muodossa.)

–     Union Plaani (Jalkapalloseura tarjoaa monipuolista ja lasten yleistaitavuutta kehittävää liikuntaa.)

–     YMCA Heinola (Toiminnassa korostuu palloilu ja tietenkin koripalloseurana eniten palloilulajeista koripallo.)

–     Kuvista kaikille (Ryhmissä piirretään, maalataan, muotoillaan ja askarrellaan sekä kokeillaan erilaisia tekniikoita, tyylejä ja materiaaleja. Lisäksi kehitetään luovaa ilmaisua ja mielikuvitusta.)

SB Heinola (Salibandyseuran ryhmissä pelataan salibandya ja harjoitetaan havaintomotorisia sekä motorisia taitoja erilaisten leikkien avulla.)

Talviliikuntaa järven jäällä, kuva Sami Karvonen.
Kuva: Sami Karvonen

Kumppaneista Union Plaani sai ensimmäisenä seuratoiminnan kehittämistukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Tuki ja laaja kouluyhteistyö on mahdollistanut ensimmäisen päätoimisen työntekijän palkkaamisen seuraan. Tuella palkatun henkilön toimenkuvaan kuuluu muun muassa Heinolan harrastemallien ryhmien organisointia ja ohjausta. 

Noin ⅓ palkastani tulee harrastekerhoista. Kun kouluyhteistyöllä saadaan järjestettyä näin laajaa toimintaa, mahdollistaa se muunkin seuratoiminnan kehittämisen ja ensimmäisen päätoimisen työntekijän palkkaamisen seuraan.

Sami Karvonen, toiminnanjohtaja, Union Plaani

Jaa somessa:

Muita käytänteitä