Hyppää sisältöön

Kuntakoordinaattoreille

Yhteyspiste tukee kuntia Harrastamisen Suomen mallin toteuttamisessa ja kehittämisessä

Kunnat saavat tukea ja työkaluja mallin toteuttamiseen ja kehittämiseen Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteestä ja verkkosivustolta harrastamisensuomenmalli.fi. Yhteyspiste edistää kuntien ja harrastusten järjestäjien yhteistyötä järjestämällä verkostotapaamisia ja tapahtumia, keräämällä ja jakamalla tietoa ja hyviä käytänteitä sekä auttamalla kuntia löytämään harrastusten järjestäjät oppilaiden toivomiin harrastuksiin.

Erityisasiantuntija Tarja Vartiainen auttaa Harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen ja kehittämiseen liittyvissä asioissa: tarja.vartiainen@oph.fi,+358 50 577 8907.

Liity kuntakoordinaattoreiden WhatsApp-ryhmään

Harrastamisen Suomen mallin WhatsApp-ryhmä on tarkoitettu kunnissa Harrastamisen Suomen mallia koordinoiville henkilöille. Ryhmässä voi kysyä ja keskustella matalalla kynnyksellä Harrastamisen Suomen malliin liittyvistä asioista. Liity ryhmään täyttämällä liittymislomake.

Tilaa uutiskirje

Haluatko kuulla Harrastamisen Suomen mallin ajankohtaisista asioista, verkostotapaamisista ja materiaaleista? Tilaa Harrastamisen Suomen mallin uutiskirje.

Hyödynnä hyvät käytänteet

Harrastamien Suomen mallissa mukana olevat kunnat ja harrastuksen järjestäjät ovat jakaneet Harrastamisen Suomeen malliin liittyviä hyviä käytänteitä.
Hyödynnä hyvät käytänteet

Löydä Harrastuksen järjestäjä -palvelu

Kuntien avuksi on koottu yhteystietolista harrastusten järjestäjistä ja tukitoimijoista, jotka auttavat harrastusten järjestäjien etsinnässä. Lista auttaa yhteistyökumppaneiden ja ammattitaitoisten ohjaajien löytämisessä harrastuksiin, joita oppilaat ovat toivoneet.
Löydä harrastuksen järjestäjä -palvelu

Tapahtumat ja koulutukset

Harrastamisen Suomen malliin liittyvät tapahtumat ja koulutukset löydät tapahtumakalenterista.

Materiaalipankki

Materiaalipankista löydät Harrastamisen Suomen mallin tunnukset, videot, webinaarien tallenteet, saavutettavuusoppaan, esimerkkejä harrastuskoordinaattoreiden vuosikelloista ja paljon muuta materiaalia toiminnan tueksi.
Hyödynnä materiaalipankkia

Imatran Harrastamisen Suomen mallin, Koppari3, koordinaattorin vuosikello 2023-2024.

Harrastamisen Suomen mallin verkostot

Harrastamisen Suomen mallin yhteyspiste järjestää etä- ja livetapaamisia Harrastamisen Suomen mallin kuntakoordinaattoreille ja harrastusten järjestäjille. Tapaamissa mm. jaetaan hyviä käytänteitä ja kehitetään toimintaa yhdessä. Tapaamisista ilmoitetaan tapahtumakalenterissa. Lisäksi liikunnan aluejärjestöt ja aluehallintovirastot järjestävät alueillaan tapaamisia. Alueiden yhteyshenkilöiden yhteystiedot löydät tästä taulukosta.

Harrastamisen Suomen mallin avustushaku

 • Avustushaku kunnille Harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen ajoittuu alkuvuoteen. Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisee hakuilmoituksen, josta selviävät hakuehdot. Hakuehdoissa voi olla pientä vaihtelua vuosittain. Avustusta haetaan vuosittain aluehallintovirastojen sähköisessä asiointipalvelussa.
 • Vuonna 2024 aikataulu on seuraava:
  o Avustushaku tammi-helmikuu
  o Avustuspäätökset huhti-toukokuu
  o Avustuksen käyttöaika 1.8.2024 – 31.7.2025
  o Avustusraportointi viimeistään kahden kuukauden kuluttua avustuksen käyttöajan päättymisestä
  o Avustushaku, muutokset ja raportointi aluehallintoviraston verkkosivulla
  o Avustuksiin liittyvissä kysymyksissä auttavat aluehallintovirastojen virkamiehet, joiden yhteystiedot löytyvät Aviavustusten verkkosivulta.

Valtakunnallinen koululaiskysely

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää Valtakunnallisen Koululaiskyselyn joka toinen vuosi. Seuraavan kerran kysely järjestetään syksyllä 2024. Koululaiskyselyllä kuullaan koululaisia heidän harrastustoiveistaan koulupäivän yhteydessä. Lisätiedot koululaiskyselystä opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivulla.

Harrastamisen Suomen mallissa harrastukset tulee valita ja järjestää lasten ja nuorten kuulemisesta saatujen tietojen pohjalta. Kuuleminen tulee suorittaa ennen koulukohtaisen harrastussuunnitelman laatimista. Kevään 2023 ja 2024 avustushaussa kunnat ovat voineet käyttää vuoden 2022 Valtakunnallisen Koululaiskyselyn tuloksia tai kunnat ovat voineet järjestää oman kuulemisen lasten ja nuorten harrastustoiveista koulukohtaisesti.

Jaa somessa: