Hyppää sisältöön

Harrastuskortit

Harrastuskorttien avulla pääsee tutustumaan eri harrastuksiin ja pelaamaan korttipelejä. Harrastuskorttien kuvitukset koostuvat lasten ja nuorten harrastustoiveista, jotka kerättiin vuoden 2020 koululaiskyselyssä. Mukana ovat liikunta ja urheilu, taide ja kulttuuri, nuorisoala, tiede, luonto, kädentaidot ja muut harrastukset. 

Ruutukortteihin on poimittu liikuntaharrastuksia, patakorteista löytyy taiteen ja kulttuurin harrastuksia, ristikorteissa on erilaisia harrastuksia. Herttakorteissa numeroissa 2-7 ovat harrastukset, joita yläkoululaiset pojat haluaisivat eniten kokeilla ja herttakorteissa numeroissa 8-13 ovat harrastukset, joita yläkoululaiset tytöt mieluiten haluaisivat kokeilla. Eri maiden ässäkortteissa on harrastuksiin liittyviä kysymyksiä. Jokerikorteissa on Harrastamisen Suomen mallin tunnus Hobi jokerihattu päässä. Tietokortissa on on kerrottu, mikä on Harrastamisen Suomen malli ja mistä lapset ja nuoret voivat saada lisätietoja harrastuksista. Harrastuskortit ovat kaksikieliset. Korttien kulmiin on kirjoitettu kortissa olevan harrastuksen nimi suomeksi ja ruotsiksi, minkä lisäksi kaikki muutkin korttien tekstit on kirjoitettu suomeksi ja ruotsiksi.

Tulosta kortit PDF-tiedostosta kaksipuolisena ja leikkaa kortit mustien ääriviivojen mukaisesti, niin saat kortit heti käyttöösi. Lisäksi voit tulostaa, leikata ja taitella korteille askin. Kortit ja aski kannattaa tulostaa normaalia tulostuspaperia paksummalle paperille, niin ne kestävät paremmin käyttöä.

Tilaa harrastuskortit kuntasi opettajille ja muille toimijoille

Harrastuspelikortteja voi tilata Data-Mate Oy:sta seuraavilla hinnoilla:

XS-paketti: 20-50 kpl: 4.50€/pakka
S-paketti: 70-100kpl: 4.00€/pakka
M-paketti 200-500kpl: 3.30€/pakka
XL-paketti 750-1000kpl: 2.90€/pakka

Toimitusaika 8-9-arkityöpäivää tilauksesta.
Hinnat sisältävät kuljetuksen ilmoittamaanne postitusosoitteeseen.
Hinnat ovat alv 0%. Hintoihin lisätään alv 24%.
Toimitustarkkuus + – 5% tilauksesta
Tarjous on voimassa 31.12.2022 asti.
Ilmoita tilauksessasi edustamasi kunta, korttipakkojen määrä, toimitusosoite sekä laskutusosoite.

Lisätiedot ja tilaukset:
Data-Mate Oy
asiakaspalvelu@datamate.fi
Sini Taivassalo p. 050 442 0491

Ideoita harrastuskorttien hyödyntämiseen kouluissa

1. Kerro omasta harrastuksestasi

Oppilaat ja opettaja valitsevat korttipakasta omaa harrastustaan kuvaavan kortin. Jos omaa harrastusta ei ole korteissa tai oppilaalla/opettajalla ei ole harrastusta, niin silloin voi valita jokerikortin. Oppilaat ja opettaja esittelevät yksitellen valitsemansa kortin ja kertovat lyhyesti omasta harrastuksestaan. Jos oppilaalla/opettajalla ei ole harrastusta, niin silloin oppilas/opettaja voi kertoa, mikä harrastus tai asia häntä voisi kiinnostaa. Sen jälkeen voi keskustella, löytyisikö kiinnostuksen kohteeseen liittyvää harrastusta.

2. Pelaa Harrastusmestari -peliä

Levitä korttipakan harrastuskuvalliset kortit ympäri luokkaa/käytössä olevaa tilaa. Tilan täytyy olla sellainen, missä on tilaa juosta tai kävellä. Yksi henkilö toimii harrastusmestarina. Harrastusmestari huutaa yksitellen korteissa olevia värejä punainen, sininen, vihreä ja keltainen. Huudon jälkeen oppilaat juoksevat/kävelevät kyseisen värisen kortin kohdalle. Kun kaikki värit on käyty yksitellen läpi harrastusmestari huutaa jonkin kortissa olevan harrastuksen ja oppilaiden täytyy juosta/kävellä kyseisen harrastuskortin luokse. Vaihtakaa pelin edetessä harrastusmestaria ja liikkumistyyliä. Liikkua voi esimerkiksi hyppimällä, hiirenaskelin ja peppu maassa.

3. Inspiroidu harrastuksista

Kirjoittakaa aineet tai tehkää esitelmät harrastuksista. Harrastuskortteja voi käyttää inspiraation lähteenä esimerkiksi katselemalla korttien kuvia, keskustelemalla korttien harrastuksista ja valittaessa tarkempaa aihetta aineelle tai esitelmälle.

4. Opi harrastusten kieli

Harrastuskortteja voi käyttää suomen ja ruotsin kielen harrastusten nimien sekä harrastusten sisältöjen opetteluun. Korttien kulmista löytyvät harrastusten nimet kirjoitettuina suomeksi ja ruotsiksi. Esimerkiksi kortista voi peittää toisen kulman ja yrittää muistaa ulkoa, mikä harrastus on nimeltään suomeksi/ruotsiksi. Lisäksi voi keskustella eri harrastuksista suomeksi/ruotsiksi ja tutustua sillä tavoin eri harrastuksiin.

5. Pelaa korttipakan pelejä ja keskustele harrastuksista

Harrastuskorteilla voi pelata normaalin pelikorttikorttipakan pelejä, joita on olemassa satoja esimerkiksi ristiseiska, tuppi, pokeri ja maija. Pelejä pelatessa voi pysähtyä välillä itseä kiinnostavien korttien äärelle ja keskustella niissä pelikavereiden kanssa.

Osallistu Harrastamisen Suomen mallin ideakilpailuun

Harrastamisen Suomen mallin yhteyspiste on käynnistänyt ideakilpailun. Harrastusten esittelyyn harrastuskorttien avulla etsitään ideoita. Ideakilpailuun voi osallistua jokainen Suomen peruskoulun koululuokka.

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Vuoden 2020 koululaiskyselyn vastaajien mukaan koululaisista 55 % haluaa aloittaa jonkun harrastuksen. Joka viidenneltä puuttuu mieleinen harrastus. Heistä yli 60 % haluaisi aloittaa harrastamisen. Kilpailun tavoitteena on löytää ideoita siihen, miten harrastuskortteja voisi hyödyntää kouluissa, jotta yhä useampi lapsi ja nuori löytäisi itselleen mieluisan harrastuksen.

Kilpailu on tarkoitettu Suomen peruskoulujen 1.–9.-luokille. Ideoita harrastuskorttien hyödyntämisestä harrastusten esille tuomisessa otetaan vastaan 9.9.2022 asti. Ehdotukset toimittaa opettaja sähköisellä lomakkeella osoitteessa: https://q.surveypal.com/idea

Kilpailun päätyttyä kaikkien ehdotusten tekijöiden kesken arvotaan seuraavat palkinnot:
• 1 kpl harrastuspaketti, joka sisältää kuusi frisbeegolf-kiekkoa ja viisi harrastuspelikorttipakkaa ja opettajalle Harrastamisen Suomen mallin T-paidan
• 4 kpl harrastuspakettia, joista kukin sisältää viisi harrastuspelikorttipakkaa.

Palkintojen voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti voitosta 16.9.2022 mennessä. Voittajat julkaistaan Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteen verkkosivulla kilpailun päätyttyä. Palkinnot postitetaan voittajien ilmoittamiin postitusosoitteisiin kilpailun päätyttyä. Kilpailussa ilmoitettuja ideoita julkaistaan Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteen viestintäkanavissa.

Jaa somessa: