Hyppää sisältöön

Harrastusresepti avasi Niilolle sarjakuvien maailman

Niilo Meinilän koulupäivä ei keskiviikkoisin lopu oppituntien päätyttyä vaan hän saa siirtyä suoraan toiseen luokkaan harrastamaan ohjatusti sarjakuvien tekoa.

Tänä keväänä Rovaniemen kouluilla on käynnissä maksuttomia harrastusryhmiä jo 60 eli lähes 700 rovaniemeläislasta on saanut mieluisaa ja maksutonta tekemistä koulupäiviensä yhteyteen. Uusinta uutta on Rovaniemellä kehitetty harrastusresepti. Sen kannustamana myös 10-vuotias Ounasvaaran peruskoulun oppilas Niilo Meiniläkin innostui sarjakuvaharrastuksesta.

Yli puolet Suomen koululaisista haluaisi aloittaa uuden harrastuksen, mutta joka viidenneltä mieleinen harrastus syystä tai toisesta puuttuu. Tähän tarpeeseen on vastannut “Harrastamisen Suomen malli”, joka on käynnistynyt reilu vuosi sitten ensimmäisten kokeilukuntien joukossa myös Rovaniemellä. Tänä keväänä mukana on jo 690 oppilasta kolmeltatoista rovaniemeläiskoululta.

Rovaniemellä on nyt kehitetty myös jotakin aivan uutta ja innovatiivista. Se on harrastusresepti, jonka voi kirjoittaa kouluterveydenhoitaja tai koulukuraattori. Resepti tehdään huoltajan suostumuksella mikäli oppilas itse toivoo löytävänsä mielekkään harrastuksen tai jos työntekijä uskoo, että oppilaalle olisi siitä hyötyä ja piristystä.

– Itse olen tähän mennessä saanut etsiä noin kymmenelle harrastusreseptin saaneelle oppilaalle häntä itseään innostavan harrastuksen. Työ on ollut hyvin merkityksellistä, kun on voinut nähdä, että vapaa-aikaansa lähinnä kotona ja pelien parissa viettävän arkeen on löytynyt mukavaa vaihtelua, kertoo Ounasrinteen nuorisotilan nuoriso-ohjaaja Niina Lehtola.

Lehtola on tavannut oppilaan lisäksi hänen vanhempiaan, joiden kanssa on juteltu ja ideoitu nuorelle mielekästä tekemistä. Tällä tavalla myös piirtämisestä kiinnostuneelle Niilo Meinilälle valikoitui juuri hänelle sopiva harrastus sarjakuvien maailmasta. Keskiviikkoisin suoraan koulusta hän jää kivan porukan ja harrastusohjaajan kanssa luomaan uusia piirrettyjä seikkailuja.

– Tämä on kivaa! Tykkään piirtää kotonakin, jos on tylsää. Saatan tehdä sarjakuvia mallista tai ihan omasta päästäni. Täällä sarjakuvaryhmässä teemme aina ensin jonkun yhteisen tehtävän lehdestä kuvia leikellen ja piirtäen. Sen jälkeen saadaan tehdä omaa sarjista, kertoo Niilo ja keskittyen samalla uuden ruudun piirtämiseen.

Kerran viikossa tapaavaa ryhmää ohjaa Pia Lieste Lapin taiteilijaseurasta, josta kaksi muutakin ammattitaitoista ohjaajaa vetää Suomen mallin taiteisiin liittyviä ryhmiä.

– Sarjakuvien teko kiinnostaa lapsia ja nuoria. Ryhmät ovat olleet täysiä ja toivon todella paljon, että tällainen oppilaan elämään iloa tuova Suomen malli vakiintuu, Lieste toteaa.

Ounasrinteen nuorisotilan nuoriso-ohjaaja Niina Lehtola (vas) ja Pia Lieste Lapin taiteilijaseurasta toivovat Suomen mallille ja harrastusreseptille pitkää ikää.
Ounasrinteen nuorisotilan nuoriso-ohjaaja Niina Lehtola (vas) ja Pia Lieste Lapin taiteilijaseurasta toivovat Suomen mallille ja harrastusreseptille pitkää ikää.

Helpottaa kodin arkea

Myös Niilon äiti Mirja-Liisa Meinilä pitää mallia todella toimivana lapsiperheen näkökulmasta. Hän iloitsee siitä, että koululta otettiin yhteyttä ja ehdotettiin harrastusta. Suomen mallista hän ei ollut kuullut aiemmin.

– Se, että harrastamaan pääsee koulupäivän yhteydessä on hieno asia. Niilon uimakoulun lisäksi iltaisin harjoituksiin kuljettaminen olisi arkeeni mahdoton yhtälö.

Niilon oma innostus uudesta harrastuksesta näkyy kotona.

– Sarjakuvakerhon jälkeen saan aina ihailla päivän tuotoksia. Ja se on ekstraa, että yksi tuttu luokkakaverikin on valinnut Niilon kanssa saman harrastuksen, Mirja-Liisa sanoo.

Mikä harrastusresepti?

– Harrastusreseptin voi kirjoittaa kouluterveydenhoitaja tai koulukuraattori.
– Nuoriso-ohjaaja auttaa lasta tai nuorta löytämään sopivan harrastuksen.
– Harrastusreseptin tarkoituksena on tavoittaa ne lapset ja nuoret, joilla ei ole mielekästä harrastusta.
– Harrastusresepti -toimintamalli on käytössä näillä rovaniemeläisillä kouluilla, joissa Harrastamisen Suomen mallin toimintaa järjestetään: 

Lapin yliopiston harjoittelukoulu
Ounasrinteen koulu
Ounasvaaran koulu
Rovaniemen Steinerkoulu
Ylikylän koulu
Yläkemijoen koulu
Hirvaan koulu
Koskenkylän koulu
Rautiosaaren koulu
Rovaniemen Kristillinen koulu
Saaren koulu
Syväsenvaaran koulu
Vaaranlammen koulu


Lisätietoja Rovaniemen Harrastamisen mallista:
Rovaniemen harrastamisen mallin verkkosivu

Rovaniemen harrastusresepti toimintamallin diat (.pdf)

Juttu on julkaistu alun perin Rovaniemen kaupungin verkkosivulla 17.2.2022 14:21.

Jaa somessa:

Muita käytänteitä