Hyppää sisältöön

Hyvien käytänteiden jakaminen, uusien ideoiden saaminen ja vertaistuki olivat parasta antia koordinaattoritapaamisessa

Harrastamisen Suomen mallin (HSM), Liikkuvan varhaiskasvatuksen, Liikkuvan koulun ja Liikkuvan opiskelun koordinaattoreille järjestettiin yhteinen tapaaminen 16.–17.11. Helsingissä ja Tallinnassa. Verkostoitumassa ja hyviä käytänteitä jakamassa oli 190 henkilöä.

Tapaaminen toteutettiin ensimmäistä kertaa kaikkien neljän koordinaattoriverkostojen kesken ja palautteiden mukaan näin toivotaan tapahtuvan myös tulevaisuudessa. Tapaaminen alkoi 16.11. Helsingissä Hotel Clarionissa ja jatkui myöhemmin Tallinnassa. Osallistujia oli yhteensä 190, joista osa oli etänä ja osa paikan päällä. Tallinnassa mukana oli 140 koordinaattoria. 

– Tapaamisen tavoitteina olivat verkostoituminen, hyvien käytänteiden jakaminen, harrastustoiminnan ja liikunnallisen elämäntavan edistämistyön kehittäminen sekä vertaistuen saaminen arjen haasteisiin, kertoi Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteen koordinaattori Tarja Vartiainen. Tapaaminen piti sisällään sekä yhteistä että eriytettyä ohjelmaa.

Avauspäivän yhteisessä osiossa johtaja Tiina Kivisaari opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoi, mitä liikuntapolitiikassa on painotettu tällä hallituskaudella ja mitä on odotettavissa seuraavalla kaudella:

– Lasten ja nuorten harrastamisen tukeminen on ollut keskiössä tällä hallituskaudella. Harrastamisen Suomen mallissa on jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus maksuttomaan ja mielekkääseen harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Seuraavalla hallituskaudella on varmasti hyvä miettiä miten HSM:a voidaan laajentaa ja myös lisätä HSM:lla lasten ja nuorten liikkumista ja liikuntaa. Liikunnallinen elämäntapa on hyvä omaksua jo varhaislapsuudessa ja edistämiseen tarvitaan kaikkien toimijoiden saumatonta yhteistyötä.

Muutosvastarinnan kohtaaminen ja tavoitteiden asettelu

Työterveyspsykologi Satu Lähteenkorvan puheenvuoro sai osallistujilta paljon kiitosta. Puheenvuoron teemana oli minä muutoksentekijänä ja miten kehittää toimintakulttuuria ja innostaa muita mukaan. Lähteenkorva antoi konkreettisen vinkin muutosvastarinnan kohtaamista varten:

– Joka kerta kun kohtaat muutosvastarintaa voit järjestää bileet. Sillä kun mieli vastustaa, muutos on jo lähtenyt liikkeelle. Mieli on jo kehittänyt suhteen käsiteltävään asiaan.

Lähteenkorva painotti lisäksi, että tavoitteiden tulisi olla selkeitä ja realistisia. Tavoite olisi hyvä muotoilla siten, kun asettaisi sen kuusivuotiaalle.

Satu Lähteenkorva luennoi
Työterveyspsykologi Satu Lähteenkorvan puheenvuoron aiheena oli Minä muutoksentekijänä – miten kehitän toimintakulttuuria ja innostan muita mukaan.

Yhteinen tekemisen meininki

Koordinaattoritapaaminen sisälsi useita käytännön esimerkkejä. Ikaalisten, Lappeenrannan, Tampereen ja Liperin kuntien koordinaattorit kertoivat hankkeidensa matkan varrella eteen tulleista sudenkuopista ja onnistumista. Harrastamisen Suomen mallin työpajoissa pureuduttiin muun muassa Lahden ja Porvoon esimerkkien kautta harrastamisen esteiden purkamiseen, yläkouluikäisten tavoittamiseen ja harrastusten järjestäjien tukemiseen. Palautteiden pohjalta tapaamisen tärkein anti oli juuri kohtaamiset ja kokemusten jakaminen.

– Yhteinen tekemisen meininki oli aistittavissa koko tapahtuman ajan ja uskon, että moni sai tapahtumasta paljon kotiin viemistä. Tämä on myös meille tapahtumajärjestäjinä tärkeä tilaisuus kohdata kuntien väkeä ja kerätä palautetta työmme kehittämistä varten, ohjelmajohtaja Antti Blom kiteytti.

Harrastamisen Suomen mallin kuntakoordinaattorit tekevät ryhmätyötä.
Harrastamisen Suomen mallin kuntakoordinaattorit jakoivat vinkkejä harrastusten järjestäjien rekrytointiin ja tukemiseen.

Oivalluksia tapaamisesta saatujen palautteiden pohjalta: 

  • Hyvinvoinnin edistämistyö elää ajassa ja tekemistä sekä kehittämistä tulee tehdä jatkuvasti
  • Useammalla on samoja haasteita, minkä kanssa pyörii ja ajatuksia jakamalla sekä antamalla aikaa keskusteluille ratkaisujakin saattaa löytyä
  • Osaamisen ja kokemusten jakaminen on huippua. Vaikka joskus teet paljon yksin töitä, niin on hyvä muistaa, että et ole yksin. Meillä on upea verkosto täynnä mainioita osaajia ja tekijöitä!
  • Kaikki lähtee kohtaamisesta – mahtavaa, että sille oli aikaa
  • Sai uutta potkua, intoa ja ajatuksia toiminnan kehittämiseen
  • Tämä on ihan mielettömän kiva yhteisö
Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa