Hyppää sisältöön

Nuoret suunnittelijoina, tekijöinä ja kokijoina Teatteriekspertit-ryhmässä Oulussa

Teatterista kiinnostuneille nuorille suunnatussa Teatteriekspertit-ryhmässä osallistujat ovat aktiivisessa roolissa. Nuoret miettivät ryhmän tavoitteen ja tekevät teatteriesityksen alusta asti itse teatterin ammattilaisten apua ja Kulttuuritalo Valveen toimintoja hyödyntäen.

Teatteriekspertit on ryhmä teatterista kiinnostuneille nuorille

Teatteriekspertit-ryhmä on suunnattu yläkouluikäisille. Mukana on 7.–9.-luokkalaisia nuoria. Aiempaa kokemusta teatterista ei tarvitse olla. Osallistujien harrastuneisuuden ja kiinnostuksen mukaan ryhmässä tutustutaan teatterin maailmaan. Tutuksi tulevat näyttelijäntyö ja teatterin tekemisen eri osa-alueet kuten lavastus, puvustus, ääni- ja valosuunnittelu. Ryhmä kokoontuu Kulttuuritalo Valveella, Valvenäyttämöllä, viiden minuutin kävelymatkan päässä koululta. Ryhmän järjestää Teatteri Akseli Klonk ja sitä ohjaa teatterin yleisötyöntekijä ja näyttelijä Anu Enqvist. Ryhmä on osa Oulun harrastamisen mallin eli Harrastamisen Aarrearkun toimintaa ja sen on aloitettu lukuvuonna 2021-2022 Oulun teatterin ja Harrastamisen aarrearkun yhteistyönä.

Ryhmän toiminta suunnitellaan osallistujien toiveiden mukaan

Ryhmän tavoitteet on laadittu ryhmäläisiä kuunnellen. ”Ensimmäisellä kerralla ryhmässä tehtiin mind map ja nopeasti kävi selväksi, että ryhmäläiset haluavat tehdä esityksen”, Anu kertoo. Esitystä varten kaikki tehdään alusta asti itse: mietitään aihe, laaditaan käsikirjoitus, rakennetaan roolihahmot, tehdään lavastus ja puvustus sekä valo- ja äänisuunnittelu. Apuna ovat tarpeen mukaan muut teatterin ammattilaiset. Ryhmällä on mahdollisuus osallistua Akseli Klonkin järjestämän Teatrix-kerhotoiminnan kevätkatselmukseen omalla esityksellään.

”Ensimmäisellä kerralla ryhmässä tehtiin mind map ja nopeasti kävi selväksi, että ryhmäläiset haluavat tehdä esityksen.”

Anu Enqvist, Teatteriekspertit ryhmänohjaaja

Kulttuuritalo Valve tarjoaa mahdollisuuden tutustua monipuolisesti taiteenlajeihin

Kulttuuritalo Valve ryhmän kokoontumispaikkana tarjoaa ryhmäläisille hyvän mahdollisuuden tutustua myös sen toimintaan. Osallistujien kiinnostuksen mukaan valitaan osa-alueet, joihin tutustutaan. Esimerkiksi Valveella sijaitsevan Pohjoisen valokuvakeskuksen näyttelyihin tutustuminen voi tarjota nuorille välineitä ja ideoita erilaisten esitysten tekemiseen. Ryhmäläisten on mahdollista tutustua myös muihin Valveen gallerioiden näyttelyihin, elokuvateatteri Studion elokuviin tai talossa järjestettäviin festivaaleihin. Anu kertoo, että hänen omana tavoitteenaan ryhmänohjaajana on tarjota osallistujia kuunnellen monipuolinen kokonaisuus, jossa yhdistyvät teatterin lisäksi myös muut taiteenlajit. Valveella tapahtuvan monipuolisen taidetarjonnan ansiosta tämä on mahdollista.

Uusia nuoria tulee harrastustoimintaan ja teatterin yleisöksi

Harrastamisen Suomen mallin toimintaan mukaan lähtemisestä on ollut monenlaisia etuja, iloitsee Anu Enqvist. Etuja hän luettelee seuraavasti:

  • ”Harrastamisen aarrearkun kautta teatteri tavoittanut uusia yleisöjä ja osallistujia mukaan teatterin tarjoamaan harrastustoimintaa
  • Harrastaminen on osallistujille maksutonta, jolloin osallistumismaksu ei ole kynnyskysymys
  • Edistää ja kehittää teatterin yleisötyön ja teatterikasvatustoiminnan jatkuvuutta
  • Mahdollistaa osaltaan teatterialan ammattilaisten monipuolisen työllistämisen.”

Lisätiedot

Oulun Harrastamisen mallin verkkosivu

Nukketeatteriyhdistys Akseli Klonk ry:n verkkosivu

Kulttuuritalo Valveen verkkosivu

Jaa somessa:

Muita käytänteitä