Hyppää sisältöön

Paltamossa eläinkerhossa eläimiin tutustuvat myös ne lapset, joilla ei ole lemmikkejä kotona

Paltamon 4H-yhdistyksen eläinkerhossa on vieraillut muun muassa poni, kissa, hamsteri ja useampi koira. Kerholaiset pääsivät tutustumaan poniin aivan lähietäisyydeltä.

Paltamon 4H-yhdistyksen eläinkerhossa tutustutaan eläimiin monella eri tapaa. Vauhtia ja puuhaa ei kerhosta puutu, sillä koulun jälkeen paikallaan ei jaksa istua kukaan. Eläinkerhossa on muun muassa silitelty eläinvieraita, muovailtu saimaannorppia ja kuultu eläinten oikeuksista. Kerhossa eläimiin tutustutaan rauhassa ja saadaan positiivisia kokemuksia eläinten kohtaamisesta.

Eläimet tutuksi askarrellen, silitellen ja videoita katsellen

Paltamon 4H-yhdistyksen eläinkerho sai alkunsa viime syksynä, kun 4H-yhdistys päätti ryhtyä Harrastamisen Suomen malliin harrastuksen järjestäjäksi. Eläinkerho oli lasten keskuudessa toivottu harrastus, ja mukaan hyppäsikin heti noin 16 ykkös- ja kakkosluokkalaista lasta.

– Vaikka kerhossa opetellaankin uutta faktatietoa eläimistä, tehdään se rennolla ja tavallisesta koulunkäynnistä poikkeavalla tavalla. Kerhossa on tutustuttu eläimiin erilaisilla tietoiskuilla, peleillä, askartelutehtävillä ja ihan oikeilla eläinvieraillakin, kertoo Paltamon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Niskanen.

Neljä lasta istuu lattialla piirissä ja pelaa peliä, joka on heidän keskellään.
Eläinkerhossa eläimiin on tutustuttu monella eri tapaa. Pääasia on, että kerhossa riittää touhua ja tekemistä, eikä kerho ole koulumaista.

Eläinvieraiksi kerhoon on saatu muun muassa hamsteri, kissa, poni ja useampi koira. Koiran kohtaamista on harjoiteltu paikallisen eläinyrittäjän kanssa. Vieraita kerhossa on käynyt myös Kainuun Kissanystävät – ja Luonnonvaraisten Eläinten Apu -yhdistyksestä.

– Touhua ja vauhtia täytyy olla, muuten lapset eivät jaksa keskittyä heti koulupäivän jälkeen. Varsinkin eläinvieraat ovat olleet lasten mieleen, sillä kerhossa on sellaisiakin lapsia, joilla ei ole eläimiä kotona. Kerhossa on mahdollisuus tutustua eläimiin rauhassa ja saada eläimistä myös positiivisia muistoja ja kokemuksia, Niskanen hymyilee.

Eläinvieraiden lisäksi kerholaiset ovat katsoneet videoita YouTubesta, muovailleet savesta saimaannorpat ja maalanneet ne, koristelleet omat kangaskassit eläinaiheilla ja huovuttaneet lampaanvillaa.

– Olen käyttänyt kerhossa paljon myös Suomen eläinsuojeluyhdistyksen materiaaleja, joita löytyy ilmaiseksi netistä, Niskanen vinkkaa.

Aikuinen, lapsi ja koira.
Paikallisen yrittäjän kanssa kerholaiset harjoittelivat koiran kohtaamista.

Harrastamisen Suomen mallista jatkuvuutta kerhotoimintaan

Paltamon 4H-yhdistyksellä on pitkät perinteet kerhojen järjestämisestä paikkakunnalla. Esimerkiksi 4H:n kokkikerho on pyörinyt Paltamossa jo 11 vuotta. Harrastamisen Suomen malliin hyppääminen on kuitenkin tuonut yhdistykselle monenlaista hyötyä.

 – Ennen kaikkea Harrastamisen Suomen malli on mahdollistanut sen, että saamme paikkakuntamme lapsille ja nuorille enemmän mielekästä tekemistä. Koen, että olemme saaneet kerhon myötä lapsiin yhteyden, joka voi kantaa pitkälle. Yhä useampi lapsi tietää, mikä on 4H ja mitä 4H-toiminta tarkoittaa, Niskanen kertoo.

Kerholainen katsoo ponia läheltä ja silittää ponin kuonoa.
Kerhossa eläimiin saa tutustua omassa tahdissa. Kerhossa on mukana myös lapsia, joilla ei ole lainkaan lemmikkejä kotona.

Myös haasteita kerhotoiminnassa on ollut. Suurimmaksi haasteeksi Niskanen nostaa lasten pitkäaikaisen sitoutumisen kerhoon. Alun harrastajamäärä onkin vähentynyt syksyn vaihtuessa kevääksi. Jatkoa kerholle on kuitenkin suunnitteilla ja kerho laajeneekin tulevana syksynä toiselle paltamolaiselle koululle. 

– Olemme oman kerhohistoriamme aikana oppineet, että koulujen kanssa tehtävä yhteistyö on kullanarvoista. Koulujen tilat soveltuvat hyvin moneen eri tarkoitukseen, myös meidän eläinkerhollemme, Niskanen summaa.

Lisätietoja

Paltamon kunnan Harrastamisen mallin verkkosivu

Paltamon 4H-yhdistyksen verkkosivu

Jaa somessa:

Muita käytänteitä