Hyppää sisältöön

Harrastusetsivä, notkea päätöksenteko ja ripaus luovuutta Nousiaisten kunnan vahvuuksina

7.-9.-luokkalaisten kuntonyrkkeilyryhmässä liikutaan ja kuntoillaan erilaisten nyrkkeilytekniikoiden avulla yksin ja parin kanssa.

Noin 4500 asukkaan Nousiaisten kunnassa on löydetty toimiva resepti pienen kunnan harrastustoiminnan organisoimiseen. Kunnassa toimii harrastuksia ohjaava harrastusetsivä, joka auttaa lapsia ja nuoria myös mieleisen harrastuksen pariin. Pienessä ja joustavassa kunnassa harrastuksia on järjestetty myös luovasti: esimerkiksi leivontaryhmää on ryhtynyt ohjaamaan paikallinen leipuriyrittäjä.

Liikunnan aluejärjestöt, Olympiakomitea ja Liikkuva koulu -ohjelma ovat palkinneet onnistuneita koulu- ja seurayhteistyön malleja alueellisissa Urheilugaaloissa. Vuoden 2022 palkitsemisen teemana oli Harrastaminen koulupäivän yhteydessä. Nousiaisten kunta sai palkintonsa Varsinais-Suomen Urheilugaalassa 28.1.2023.

Palkitsemisen perusteena oli erityisesti Nousiaisten panostus etsivään harrastoimintaan. Kunnassa toimii jo toista vuotta harrastusetsivä, jonka toimenkuva on nyt vakinaistettu. Harrastustoiminnan koordinointi kunnan sisällä on jouhevaa ja kunnassa on yhteinen tahtotila panostaa harrastamiseen. Palkitsemisen perusteena oli myös pienen kunnan luova ja kekseliäs tapa harrastusohjaajien hankkimiseen sekä harrastusten tilajärjestelyihin.

Oppilas tekee penkkipunnerusta kuntosalissa
Harrastusetsivä kohtaa laajasti kunnan lapsia ja nuoria harrasryhmiä ohjatessaan sekä etsivän työtä tehdessään.

Harrastusetsivä ohjaa harrastusryhmiä ja auttaa mieleisen harrastuksen pariin

Nousiaisten kunnassa toimii nyt toista vuotta harrastusetsivä, jonka toimi on hiljattain vakinaistettu. Harrastusetsivän toimenkuvaan kuuluu etsiä ja kohdata lapsia ja nuoria, jotka eivät vielä ole löytäneet omaa mieleistä harrastusta. Lisäksi harrastusetsivä ohjaa jopa kymmentä erilaista harrastusryhmää iltapäivisin. 

 – Olemme saaneet harrastusetsiväksemme ihan huipputyypin, Jarno Sainion. Jarno tekee työtä antaumuksella ja on itse monen lajin osaaja. Yhdistämällä harrastusetsivän toimenkuvan sekä harrastusryhmien ohjaamisen, saimme luotua kuntaamme kokopäiväisen ja vakinaistetun toimenkuvan, kertoo nuorisotyön koordinaattori Henna Isotalo.

Harrastusetsivä Jarno Sainio ohjaa itse monenlaisia harrastusryhmiä kokkiryhmistä parkouriin. Lisäksi hän jalkautuu viikoittain kunnan kolmelle koululle kohtaamaan lapsia ja nuoria, pitämään lajikokeiluja tai kertomaan harrastusvaihtoehdoista.

– Jokainen kunnan lapsi tai nuori kyllä tietää, kuka Jarno on ja mitä hän tekee. Harrastusetsivä kohtaa laajasti kunnan lapsia ja nuoria harrasryhmiä ohjatessaan sekä etsivän työtä tehdessään. Lisäksi etsivä tekee tiivistä yhteistyötä oppilashuollon kanssa, Isotalo summaa.

Luovasti ohjaajia ja harrastustiloja

Nousiainen on noin 4500 asukkaan kunta, jossa on kolme koulua: kaksi alakoulua ja yksi yhtenäiskoulu. Isotalo kertoo, että ennen Harrastamisen Suomen mallia ja harrastusetsivätoimintaa lapsille ja nuorille oli vain suppeasti harrastuksia saatavilla. Uudet ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet ovatkin kasvattaneet harrastajamääriä viime vuosina.

– Harrastusetsivän ensimmäisenä toimintavuotena lapsia ja nuoria oli järjestämissämme harrastuksissa mukana noin 300. Nyt määrä on kasvanut noin 320:een, ja koko ajan lapsia ja nuoria aktivoituu enemmän mukaan, iloitsee Isotalo.

Nousiaisissa harrastustoimintaa lähdettiin rakentamaan suoraan lasten ja nuorten toiveiden ja harrastuskyselyn vastausten pohjalta. Ensimmäisenä katsottiin, mitä harrastuksia lapset ja nuoret toivovat, ja vasta toisena ajateltiin mahdollisia ohjaajia.

Koska harrastustoimijoita ja harrastuksia on perinteisesti ollut Nousiaisissa vähän, vaati ohjaajien löytäminen luovuutta ja kekseliäisyyttä. Isotalon mukaan selvitystyötä tekemällä on kuitenkin löytynyt mahtavia tyyppejä ryhmien ohjaajiksi.

– Lähdimme yksi harrastustoive kerrallaan kartoittamaan mahdollisia ohjaajia lähialueelta. Ryhdyimmekin melko luoviksi. Esimerkiksi leivontaryhmän ohjaajaksi lähti paikallinen leipuriyrittäjä ja kuvataideryhmän ohjaajaksi paimiolainen kuvataiteilija, Isotalo kertoo.

Lapset askartelevat koululuokassa pulpeteissa istuen.
Harrastusohjaajien rekrytoinnissa on käytetty luovuutta. Kuvataideryhmää ohjaa paimiolainen kuvataiteilija.

Myös harrastustiloja on pienessä kunnassa rajallisesti, mutta Nousiaisissa tähänkin on pyritty löytämään ratkaisu. Esimerkiksi moporemppaharrastus ja skeittiharrastus toimivat vanhassa koulurakennuksessa, jossa ei enää ole opetusta. Alakouluikäisten leivontaryhmä kokoontuu taas uuden koulurakennuksen kotitalousluokan yhteyteen rakennetussa harrastuskeittiössä.

– Tiloja on pyritty joustavasti myös vaihtamaan koulujen lukujärjestysten ehdoilla. Saimme esimerkiksi taannoin käyttöön kuvaamataidon luokan alakoululaisten ryhmälle, vaikka siellä olisi ollut yläkoululaisten uskonnon opetusta päällekkäin. Koulu suostui siirtämään opetuksen eri luokkaan, ja me saimme tilan ryhmän käyttöön, Isotalo hymyilee.

Lapset skeittaavat.
Skeittiryhmä kokoontuu vanhassa koulurakennuksessa, jossa ei ole enää opetusta.

Pienellä kunnalla on vahvuutensa

Isotalon mukaan Nousiaisten vahvuutena on notkeus ja joustavuus päätöksenteossa. Oli kyse sitten harrastusryhmien ohjauksista, tilavarauksista tai koulujen lukujärjestyksistä, yhteydenpito on joustavaa ja nopeaa tuttujen toimihenkilöiden välillä.

– Kunnassamme on ollut hyvä pöhinä harrastusten ympärillä Harrastamisen Suomen mallin alusta alkaen. Kaikki ovat lasten ja nuorten harrastamisen puolella ja haluavat tehdä kaiken voitavansa harrastamisen eteen, Isotalo hymyilee.

Pienen kunnan joustavuus näkyy esimerkiksi yhteisessä ponnistuksessa tarjota kaikille harrastuksiin koulupäivän jälkeen jääville ilmainen välipala sekä kuljetus kotiin harrastuksen jälkeen. Nousiaisissa on paljon kuljetusoppilaita, ja onkin tärkeää, että kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua harrastuksiin siitä huolimatta. Isotalo kertoo, että ruokaloiden henkilökunta on tehnyt ekstratöitä välipalojen eteen ja kuljetuksissa on käytetty paikallista kuljetusyrittäjää.

– Harrastustoiminnan järjestäminen on meille yhteinen projekti, johon jokainen kantaa kortensa kekoon, summaa Isotalo.

Lisätietoja

Nousiaisten koulujen kerhotoimintojen esittelyvideo
Nousiaisten Harrastamisen mallin verkkosivu

Isotalo Henna, nuorisotyön koordinaattori, Liikunta ja nuorisotyö
044 435 5305
henna.isotalo​@nousiainen.fi

Sainio Jarno, harrastusetsivä, Liikunta ja nuorisotyö
050 441 3544
jarno.sainio​@nousiainen.fi

Jaa somessa:

Muita käytänteitä