Hyppää sisältöön

Frisbeegolfia ja temppuilua – yhdistelmäharrastukset ilahduttavat Ilmajoella

Ilmajoen ensimmäinen yhdistelmäharrastus on yhdistänyt frisbeegolfin ja temppuilun kokovuotiseksi harrastukseksi. Positiivisen palautteen myötä yhdistelmäharrastuksia järjestetään nyt lisää.

Mitä jos kaksi harrastusta voisi yhdistää yhdeksi? Tämä idea lähti onnistuneesti lentoon Ilmajoella, kun frisbeegolfin ja temppuilun yhdistävä harrastus sai alkunsa vuosi sitten. Nyt lapsilta saatu positiivinen palaute on kannustanut synnyttämään yhä uusia yhdistelmäharrastuksia.

Kahdentoista alakoulun ja yhden yläkoulun Ilmajoella harrastustarjonnan laajentamiseen on löydetty ratkaisu yhdistelmäharrastuksista. Ne ovat koko lukuvuoden kestäviä harrastuksia, joissa päästään monipuolisesti kokeilemaan kahta tai useampaa tekemistä lukuvuoden aikana.

– Alakoulujen määrä on meillä 12 000 asukkaan kunnassa melko suuri. Haluamme siitä huolimatta tarjota lapsille mahdollisimman laajan valikoiman harrastuksia, kertoo Ilmajoen harrastustoiminnan koordinaattori Mattias Poutanen.

Oppilas seisoo käsillä.
Ilmajoen harrastuskoordinaattori Mattias Poutasen mukaan yhdistelmäharrastukset ovat monipuolistaneet Ilmajoen harrastustoiminta

Ensimmäinen yhdistelmäharrastus sai alkunsa viime syksynä, kun Ilmajoella alkoi frisbeegolfin ja temppuilun yhdistävä harrastus. Harrastuskyselyiden mukaan lasten toiveissa korkealla olivat etenkin frisbeegolf, parkour, voimistelu ja sirkus. Siitä syntyikin idea rakentaa harrastus, joka yhdistäisi kaikki nämä toiveet.

– Harrastusryhmän lukukausi alkaa frisbeegolfilla, jota harrastetaan syys-lokakuun ajan, ja vaihtuu Temppumestarit-nimeä kantavaksi harrastukseksi marraskuusta maaliskuuhun. Huhti- ja toukokuuksi mennään takaisin ulos frisbeegolfaamaan, Poutanen summaa.

Yhdistelmäharrastus mahdollistaa frisbeegolfin pelaamisen ulkona silloin, kun säät tyypillisesti suosivat ja keskittyy sisätiloihin säiden huonotessa. Sisätiloissa vallan saa Temppumestarit-harrastus, jossa yhdistellään parkourin, voimistelun ja sirkuksen elementtejä.

– Palaute harrastukseen osallistuvilta lapsilta on ollut pelkästään positiivista. Osallistujat ovat tykänneet vaihtelevuudesta, kun yhdessä ja samassa kerhossa saa kokeilla useampia eri lajeja, joita he ovat vielä erityisesti toivoneetkin, Poutanen hymyilee.

Kalastusta ja liikuntaa, taidetta ja koiria

Lasten ja nuorten tekemiä askarteluja.
Taide- ja koirakerhon yhdistävässä harrastusryhmässä tehdään taidetta ja kädentaitoja vuoden loppuun saakka, jonka jälkeen harrastus muuttuu koirakerhoksi.

Frisbeegolfin ja temppuilun yhdistänyt harrastus antoi onnistuessaan potkun myös muiden yhdistelmäharrastusten järjestämiselle. Poutanen kertoo, että yhdellä Ilmajoen alakouluista alkaa syksyllä kalastus- ja luontokerho, joka muovautuu vuodenvaihteen jälkeen liikuntakerhoksi.

– Kalastus- ja luontokerho järjestetään yhteistyössä Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön kanssa. Kerhossa valmistetaan uistimia, opetellaan kalalajeja, liikutaan luonnossa, kalastetaan ja perehdytään jokamiehenoikeuksiin, Poutanen summaa.

Vuodenvaihteen jälkeen suunnitelmissa on vaihtaa ohjaajaa ja muuttaa harrastus liikuntaharrastukseksi, jonka sisältö tarkentuu myöhemmin. Mutta miten on, vaihtuuko ohjaaja myös muissa Ilmajoen yhdistelmäharrastuksissa?

– Suurimmassa osassa yhdistelmäharrastuksia ohjaaja vaihtuu silloin, kun harrastuskin vaihtuu. Yhdistelmäharrastuksessa kaksi tekemistä voi poiketa toisistaan niin paljon, että voimme taata harrastuksen laadun vain ohjaajaa vaihtamalla. Frisbeegolfin ja temppuilun yhdistävä harrastus on poikkeus, sillä siinä on koko vuoden sama ohjaaja, Poutanen vastaa.

Tänä syksynä alkunsa saa myös taide- ja koirakerhon yhdistävä harrastusryhmä. Yhdistelmäharrastuksessa tehdään taidetta ja kädentaitoja vuoden loppuun saakka, jonka jälkeen harrastus muuttuu koirakerhoksi. Myös tässä harrastuksessa ohjaaja vaihtuu yhdessä harrastusmuodon kanssa.

– Ilmajoella harrastusohjaajia on saatu laajasti esimerkiksi paikallisista urheiluseuroista, 4H-yhdistyksestä sekä yrityksistä, ja on mukana koulunkäynninohjaajia ja yksityishenkilöitäkin, Poutanen summaa.

Yhdistelmäharrastukset innostavat uuteen

Poutanen kertoo, että yhdistelmäharrastuksien avulla Ilmajoella on saatu mahdollistettua lapsille laajempi harrastustarjonta. Lapset ovat saaneet kokeilla erilaisia harrastuksia matalalla kynnyksellä, sillä samaan tuttuun aikaan ja samassa paikassa järjestettävässä harrastuksessa kokeillaan yhden tekemisen sijaan useampia juttuja.  

Poutanen kiittelee myös Harrastamisen Suomen mallin mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Ilmajoella on pystytty ensi kertaa järjestämään harrastuksia, jollaisia ei ole ikinä ennen pystytty järjestämään.

– Tekemiemme kyselyiden mukaan harrastuksiin on lähtenyt sellaisia lapsia, jotka eivät ole aiemmin harrastaneet mitään. Harrastuksissa käy toki myös sellaisia lapsia, joilla on useampia harrastuksia yhtä aikaa, Poutanen sanoo.

Aiempien lukuvuosien aikana Ilmajoella on järjestetty myös varsinainen lajikokeiluharrastus yhteistyössä koulunkäynninohjaajien kanssa. Lajikokeiluharrastuksessa lapset ovat päässeet kokeilemaan eri lajeja monipuolisesti, esimerkiksi salibandya, partiota, askartelua, jalkapalloa ja pesäpalloa. Lajikokeiluharrastuksen tavoitteena on ollut, että sen myötä lapsille syttyisi kipinä harrastamiseen.

–  Me Ilmajoella koemme tärkeäksi, että harrastukset ovat tasa-arvoisia, ja kuka tahansa millä tahansa harrastustaustalla on tervetullut niihin.

Lisätiedot

Mattias Poutanen
Harrastustoiminnan koordinaattori, Ilmajoen kunta
050 574 8924
mattias.poutanen@ilmajoki.fi

Ilmajoki harrastaa -verkkosivusto

Jaa somessa:

Muita käytänteitä