Hyppää sisältöön

Helsingin kaupunki on vakiinnuttanut Harrastamisen Suomen mallin hallinnon rakenteisiin

kuvituskuva: Getty Images – FatCamera

Helsingin kaupungilla toimiva yhteistyö ja kunnianhimo ovat avaintekijöitä onnistuneessa toiminnan vakiinnuttamisessa hallinnon rakenteisiin. Vakiinnuttaminen on vaatinut aikaa ja johdonmukaista työskentelyä kaupungin sitouttamisessa sekä laaja-alaisessa yhteistyössä.

Helsingin kaupunki on vakiinnuttanut Harrastamisen Suomen mallin toiminnan jokaiseen kaupungin 129 kouluun ja 150 toimipisteeseen. Niin kaupungin koulut, kuin yksityiset ja erityiskoulut ovat olleet vuodesta 2021 asti toiminnassa mukana, ja nykypäivänä kaupungissa tarjotaan jopa 400 harrastusryhmää lukuvuosittain. Oppilaita viikottaisessa harrastustoiminnassa on mukana noin 8000.

Harrastamisen Suomen mallia koordinoi hallinnollisesti kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Harrastamisen Suomen mallin projektipäällikkö Irma Sippola pitää toimialat ylittävää rakennetta yhtenä keskeisenä ominaisuutena toiminnan vakiinnuttamisessa.

–Toimialat ylittävä rakenne ja toimiva yhteistyö mahdollistavat mallin pysyvyyden edistämisen. Myös sisäinen viestintä on tärkeää: puhutaan pysyvästä toimintamallista, jonka kehittäminen ja vakiinnuttaminen on kaupungin tärkeä prioriteetti. Koulut sitoutuvat toimintaan, kun sitä pidetään ja siihen suhtaudutaan pysyvänä toimintamallina, kertoo Sippola.

Yhteistyö ja rakenteet ovat keskeisessä osassa toiminnan vakiinnuttamisessa

Harrastamisen Suomen mallin toiminnan vakiinnuttaminen on edellyttänyt laaja-alaista ja aktiivista yhteistyötä niin hallinnollisesti kuin koulujen ja harrastusten järjestäjien kanssa. Verkostoituminen ja mallista puhuminen ovat jatkuvaa työtä, jonka avulla Harrastamisen Suomen mallin toimintaa vakiinnutetaan ja tietoa välitetään.

–Harrastamisen Suomen mallilla on Helsingin kaupungin johdon vahva tuki aivan pormestaritasolla asti. Kaupunki panostaa toimintaan paljon, ja sitä pidetään tärkeänä. Asenteiden ja tietoisuuden merkitys on suuri, kun harrastustoimintaa käsitellään esimerkiksi resursoinnissa, sanoo Sippola.

Helsingin kaupungin toimintaa pyörittävä tiimi koostuu vakituisessa työsuhteessa olevista projektipäälliköstä sekä kolmesta koordinaattorista, jotka vastaavat toiminnan käytännön toteutuksesta. Toimijat ovat hyvin sitoutuneita toimintaan ja yhteistyö on laaja-alaista, eikä mallin toimintaa ja toteutusta ole eristetty kaupungin muusta harrastustoiminnasta.

–Teemme paljon yhteistyötä kaupungin muun harrastustoiminnan, liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalveluiden kanssa. Tiedon jakaminen ja yhteistyö lisäävät toiminnan pysyvyyttä rakenteissa ja edistää harrastuneisuuden laatua, kertoo Sippola.

Laadukas viestintä tarjoaa mahdollisuuksia

Harrastamisen Suomen mallin harrastusryhmät on kaupungilla sijoitettu samoille verkkosivuille harrastukset.hel.fi, kuin muutkin kaupungin maksuttomat harrastusryhmät. Näin harrastusryhmien pariin löydetään helpommin, kiitos laadukkaan ja hyvin suunnitellun viestinnän, joka tavoittaa kohderyhmät.

–Laadukas ja johdonmukaisesti suunniteltu viestintä ovat keskeisiä piirteitä toiminnan vakiinnuttamisessa. Käytämme viestinnän asiantuntijan palveluita Harrastamisen Suomen mallin viestintää suunnitellessamme, ja viestinnälle on suunniteltu selkeä rakenne, sanoo Sippola.

Toiminnan vakiinnuttaminen vaatii aikaa

Sippola korostaa toiminnan jatkuvuuden vaativan aikaa ja johdonmukaista työtä. Mallin vakiinnuttaminen rakenteissa, esimerkiksi kaupungin strategiassa, yhteistyö eri sidosryhmien kanssa ja suunnitelmallinen viestintä ovat avainmerkkejä toimivassa Harrastamisen Suomen mallin aseman vakiinnuttamisessa.

–Olemme alusta saakka olleet hyvin kunnianhimoisia ja määrätietoisia tavoitteiden saavuttamisessa. Toiminta kasvaa vuosi vuodelta, kun siihen panostetaan ja annetaan prosessille aikaa. Koko kaupungin sitouttaminen, poliitikoista työtä tekevään tiimiin saakka, on ensiarvoisen tärkeää, muistuttaa Sippola. Sippola pitää tärkeänä vinkkinä muille kunnille sitä, että toimintaa kehitettäessä ei kuormiteta kouluja liikaa. Toiminnan suunnittelu on kunnan vastuulla, eikä työ saa kaatua opettajille. Vastuualueiden ja työn selkeä rajaus kaupungin ja koulujen välillä edesauttaa toiminnan pysyvyyttä.

Lisätiedot

Helsingin Harrastamisen Suomen mallin verkkosivu

Jaa somessa:

Muita käytänteitä