Hyppää sisältöön

Limingan Aamuvirkku-ryhmässä kokoonnutaan tekemään aamupalaa ennen koulupäivää

Kuvituskuva: Ilike/shutterstock.com

Perjantaisin ennen koulua kokoontuvassa aamupalakerhossa 3–6-luokkalaiset tekevät erilaisia aamupaloja, jakavat kuulumisia sekä oppivat terveellisistä aamupaloista ja hyvinvoinnista. Aamuvirkku-ryhmästä on tullut tiivis, ja kerhoon on löytänyt myös lapsia, joilla ei ole muita harrastuksia. Vaikka aamupalakerhon idea onkin yksinkertainen, kerhossa ei takuulla ole tylsää – aamupalan yhteydessä kun leikitään, pelataan ja liikutaan.

Ennen koulua kokoontuvassa kerhossa edistetään hyvinvointia

On perjantaiaamu ja kello lyö kahdeksan. Limingassa päivän ensimmäinen harrastusryhmä on jo kokoontunut nuorisotalon keittiöön. Käynnissä on Aamuvirkku-ryhmä, jossa 3–6-luokkalaiset tekevät aamupaloja, jakavat kuulumisiaan sekä oppivat terveellisistä aamupaloista ja hyvinvoinnista ennen koulupäivää.

Lautasella kanasalaattia. Käsissä haarukka ja veitsi.
Aamuvirkku-ryhmässä tehdään joka kerta lasten itse suunnittelema aamiainen. Kerhossa on tehty ja syöty niin smoothieita, avokadoleipiä, kanasalaattia kuin suklaamurojakin.

– Meillä Limingassa kokkauskerhot ovat olleet valtavan suosittuja. Ryhdyimme miettimään kokkauskerhoa uudesta näkökulmasta, ja sen pohjalta saimme idean ennen koulupäivää kokoontuvasta aamupalakerhosta. Aamupalakerho toimii tavallaan myös aamupäivätoimintana, vaikka ei sitä virallisesti olekaan, kertoo suunnittelija ja HaLi-koordinaattori Linda Jaakkola.

Hyvinvoinnin ja elintapaohjauksen näkökulmat ovat tärkeä osa Aamuvirkku-ryhmää. Kerhoa ohjaakin kunnan soveltavan liikunnan koordinaattori ja elintapaohjaaja. Kerhossa tehdään terveellisiä aamupaloja ja keskustellaan elintavoista. Joka perjantai kerhokerta aloitetaan myös kuulumiskierroksella, jossa lapset saavat kertoa, miten viikko on mennyt. Älylaitteita kerhossa ei käytetä.

– Erityisen mielenkiintoista on, että Aamuvirkku-ryhmään on ohjautunut sellaisia lapsia, joilla ei ole muita harrastuksia. Jokainen kävijä on ollut kerhoon myös todella sitoutunut ja ryhmästä on tullut tiivis. Lapset ovat jopa löytäneet muihin harrastuksiin tämän kerhon kautta, Jaakkola iloitsee.

Jaakkolan mukaan kerho onkin toiminut tavallaan kuin sisäänheittäjänä harrastusten maailmaan erityisesti niille lapsille, joilla ei ole harrastustaustaa.

Aamupalakerhoon voi yhdistää monenlaista tekemistä

Vaikka Aamuvirkku-ryhmän idea on yksinkertainen, ei kerhossa takuulla tule tylsää. Ensimmäisellä kerralla kerholaiset keskustelivat ja ideoivat, millaisia aamupaloja he haluaisivat tehdä ja syödä. Jokainen ryhmä sai tehdä kolme aamiaisehdotelmaa; terveellisen aamiaisen, herkkuaamiaisen ja toiveaamiaisen ehdotelman. Näistä koostettiin yhteensä 15 aamiaista, jotka muodostivat kerholle ohjelmarungon.

–  Aamuvirkku-ryhmään on ollut helppoa sitoutua, sillä lapset odottavat, millä kerralla pääsevät tekemään juuri sitä itse suunnittelemaansa aamiaista. Kerhossa on tehty ja syöty niin smoothieita, avokadoleipiä, kanasalaattia kuin suklaamurojakin, Jaakkola naurahtaa.

Aamupalojen lisäksi jokaisella kerhokerralla on ollut myös muuta ohjelmaa. Kerhossa on liikuttu luonnossa, pelattu erilaisia pelejä, leikitty perinneleikkejä, tehty rentoutusharjoituksia ja toteutettu lasten toivetekemisiä.

– Monissa kunnissa mietitään matalan kynnyksen harrastuskonseptia, johon voisi yhdistää monenlaista tekemistä ja esitellä siten erilaisia harrastuksia. Aamupalakerho on juuri sellainen konsepti, johon voi yhdistää esimerkiksi ruokakulttuuria, perinnepelejä ja liikuntaa, Jaakkola summaa.

Huojuvatorni
Vaikka Aamuvirkku-ryhmän idea on yksinkertainen, ei kerhossa takuulla tule tylsää. Terveellisistä aamupaloista oppimisen lisäksi kerhossa pelaillaan ja esimerkiksi liikutaan luonnossa.

Saavutettavuus on tärkeää

Aamuvirkku-ryhmästä on haluttu tehdä saavutettava mahdollisimman monelle 3.–6.-luokkalaiselle. Perjantaiaamu on valikoitunut kerhon ajankohdaksi, sillä silloin kerho on yhdistettävissä mahdollisimman monen lukujärjestykseen ja koulukyyteihin.

– Kerhossa on mukana myös erityisen tuen lapsia. Ryhmä on pysynyt sopivan pienenä ja myös rauhallisena muihin isompiin ja jopa meluisiin kokkikerhoihin verrattuna, Jaakkola kertoo.

Myöskään allergiat tai erityisruokavaliot eivät ole este kerhoon osallistumiselle. Kaikki eivät myöskään halua syödä aamupalaa, mutta kerhoon saa ehdottomasti silti osallistua. Jaakkolan mukaan tärkeintä on osallisuus ja osallistumisen tunne.

– Tätä kerhoa varten emme ole keksineet mitään uutta, vaan yhdistelleet onnistuneesti jo olemassa olevia asioita ja saaneet siten kerhoon uutuuden tunnun, Jaakkola hymyilee.

Vinkiksi muille aamupalakerhon järjestäjille Jaakkola vinkkaa säilyvät elintarvikkeet. Kerho-ohjaajan ei tarvitse viikoittain käydä kaupassa, kun kerhon elintarvikkeet säilyvät esimerkiksi jääkaapissa. Myös hävikkitarvikkeita kannattaa tiedustella esimerkiksi koulun keittiöstä.

– Aamupalakerholaiset pakastivat koulun keittiöstä ylijääneitä banaaneja, joista pyöräytettiin myöhemmin smoothieita.

Lisätiedot

Limingan Harrastamisen Suomen mallin verkkosivu

Jaa somessa:

Muita käytänteitä