Ollikkalan koulussa Salossa kokoonnutaan kepparikerhoon joka maanantai. Kerhossa ommellaan ja tehdään oma keppihevonen, rakennetaan keppareille esteitä ja tietysti myös liikutaan keppihevosen kanssa ulkona ja sisällä. Ollikkalan koulun kepparikerho sai alkunsa vuosi sitten oppilaiden toiveesta. Kerhoa vetävä luokanopettaja Tiina Kirjavainen kertoo, että monelta oppilaalta löytyi keppareita jo kotoa, ja oppilaat olivatkin todella innoissaan uudesta kerhosta. Kerho pystyttiin lopulta perustamaan Harrastamisen Suomen mallin tarjoamalla rahoituksella. Salo on yksi pilottikunnista, jossa Harrastamisen Suomen mallia toteutetaan Mun juttu -hankkeen kautta.
– Kepparikerhossa alkuvuosi on vietetty käsityöluokassa, jossa jokainen oppilas on päässyt tekemään itselleen keppihevosen. Oppilaat ovat suunnitelleet hevostensa ulkonäön ja minä olen hankkinut sen pohjalta tarvikkeet. Viime vuonna ompelimme hevoset käsin, mutta tänä vuonna ompelukoneella, Kirjavainen kertoo.
Kun keppihevoset valmistuivat, on niiden kanssa päästy tositoimiin, eli liikkumaan. Kirjavaisen mukaan jokaiselle kerhokerralle pyritään tuomaan mukaan liikettä. Keppareiden kanssa onkin hypitty esteitä ja mukailtu oikeaa kouluratsastustuntia.
– Olen itse harrastanut ratsastusta jo pitkään, ja lapset ovatkin innokkaita oppimaan hevosen kanssa toimimista. Olemmekin tehneet keppareiden kanssa oikeilta ratsastustunneilta tuttuja juttuja: taputettu kepparia esteen ylityksen jälkeen, annettu pohkeita ja opeteltu sitä, miten hevonen ilmaisee kieltäytyvänsä, Kirjavainen hymyilee.
Kepparikerhossa on vielä tänä keväänä tiedossa omien keppariesteiden rakennus teknisen työn luokassa. Koululla on jo valmiiksi käytössä esteitä, joita on hyödynnetty aiemmin. Nyt oppilaat saavat kuitenkin rakentaa esteet myös kotiin vietäväksi, jotta liikuntaharrastus voisi jatkua kotipihallakin.
– Olen iloinen siitä, että keppihevosia on alkanut näkyä myös välitunneilla. Haluaisimmekin jatkossa kehittää keppariesteille toimivan paikan, josta ne saisi helposti nostettua välituntituntikäyttöön, Kirjavainen pohtii.
Juttu on julkaistu alun Liikkuvan koulun verkkosivulla.