Hyppää sisältöön

Koulun jälkeen laskettelurinteeseen! – Kampuslaskijat-kerho houkuttelee yli puolet Pudasjärven nuorista harrastamaan

Kampuslaskijat-kerho on 7–9-luokkalaisille suunnattu laskettelukerho, joka pyörii ennen laskettelukautta ulko- ja seikkailuliikuntakerhona. Jokainen kerhon osallistuja pääsee rinteeseen vähintään kuusi kertaa.

Kampuslaskijat-kerho mahdollistaa yläkoululaisille ilmaisen lasketteluharrastuksen, johon jokaisella perheellä ei muuten olisi varaa. Kampuslaskijoista on tullut Pudasjärvellä supersuosittu nuorten liikuttaja, sillä yli puolet yläkouluikäisistä nuorista osallistuu toimintaan. Busseihin ja rinteisiin tarvitaan valvojiksi myös opettajia ja vanhempia, mutta heidän houkuttelemisensa ei ole vaikeaa – onhan Kampuslaskijat kaikkien yhteinen arjen piristäjä!

Ilmainen laskettelumahdollisuus jokaiselle nuorelle

Kaksi täyttä bussia yläkouluikäisiä nuoria lasketteluvälineineen starttaa matkaan pudasjärveläisen Hirsikampuksen pihalta ihan tavallisen koulupäivän jälkeen. Bussi suuntaa kohti Iso-Syötettä. Mistä ihmeestä on oikein kyse?

– Kampuslaskijat-kerho on 7–9-luokkalaisille suunnattu laskettelukerho, joka pyörii ennen laskettelukautta ulko- ja seikkailuliikuntakerhona. Tammikuusta huhtikuuhun osallistujilla on mahdollisuus päästä viikoittain laskettelemaan Iso-Syötteen laskettelurinteisiin valvotussa ympäristössä, kertoo palvelusuunnittelija Elina Wachira.

Kampuslaskijat-kerho on nuorille täysin ilmainen. Se tarkoittaa, että osallistujille kustannetaan bussikuljetukset, lasketteluliput, eväät ja tarvittaessa myös lasketteluvälineet. Ennen ja jälkeen laskettelukauden nuoret pääsevät liikkumaan luonnossa esimerkiksi maastopyöräillen.

Oppilaita, ohjaajia ja maastopyöriä talvisessa luonnossa.
Ennen ja jälkeen laskettelukauden kerhossa liikutaan, seikkaillaan ja pyöräillään luonnossa.

– Tänä vuonna mukana on ollut 150 nuorta, joka on yli puolet kaikista Pudasjärven yläkouluikäisistä. Jokaisella on ollut mahdollisuus päästä vähintään kuutena viikkona laskettelemaan. Tarjous ilmaisesta laskettelukerhosta on aika vastustamaton, ja siksi olemmekin tavoittaneet nuoret niin hyvin, Wachira summaa.

Wachira kertoo, että laskettelukerhon takana on ajatus siitä, kuinka jokaiselle nuorelle voidaan tarjota mahdollisuus kokeilla kallista lasketteluharrastusta. Jokaisella perheellä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia laskettelemiseen ja välinevuokriin. Lasketellessa nuori myös oppii uutta, rohkaistuu ja pääsee harrastamaan liikuntaa.

Hiihtokeskus jakaa vastuuta turvallisuudesta

Kampuslaskijoiden ensimmäisillä laskettelukerroilla tarjolla oli Iso-Syötteen lasketteluopettajien lasketteluopetusta ensikertalaisille ja aloittelijoille. Muuten osallistujat ovat saaneet käyttää vapaasti ajan rinteessä lasketteluun.

– Hyvin tuo aika rinteessä on käytettykin, sillä paluumatkalla busseissa on tyytyväisen hiljaisia ja väsyneitä nuoria, Wachira nauraa.

Nuori istuu maassa laskettelusukset jalassa ja nauraa.
Kampuslaskijoista on löytynyt toimiva resepti yläkouluikäisten nuorten liikuttamiseen.

Kampuslaskijat ei pyörisi ilman vapaaehtoisten opettajien ja vanhempien apua. Vanhempia ja opettajia on tarvittu rinteisiin ja busseihin valvojiksi. Wachiran mukaan valvojat ovat kuitenkin löytyneet varsin helposti – ilmainen laskettelureissu on nimittäin aikuisillekin erittäin mukava juttu.

– Jokaisella kerralla meillä on vähintään viisi aikuista mukana vastaamassa nuorten turvallisuudesta. Opettajille laskettelureissuista on tullut vähän sellainen työhyvinvointijuttu. Sen lisäksi on tärkeää, että valvojien apuna on myös Iso-Syötteen henkilökuntaa ja ensiapuammattilaisia, Wachira summaa.

Hiihtokeskuksella onkin laskettelijoiden turvallisuudesta iso vastuu. Wachira kertoo, että tämä on ollut helpottava tieto isoa laskettelukerhoa järjestettäessä. Kampuslaskijat eivät ole välttyneet pieniltä haavereilta, mutta mitään vakavampaa ei ole kerhossa sattunut. 

Toimiva resepti nuorten liikuttamiseen

Kampuslaskijat järjestetään Harrastamisen Pudasjärven mallin rahoituksella. Kaupunki puolestaan rahoittaa hankkeen omarahoitusosuuden. Koska Kampuslaskijat on iso taloudellinen satsaus, on muista kerhoista Pudasjärvellä supistettu. Myös Iso-Syöte on tullut kerhon kustannuksissa vastaan erilaisilla alennuksilla. Yhteistyö Syötteen kanssa on toiminut erinomaisesti, ja laskemassa on käyty myös Pikku-Syötteellä.

– Nuoria on vaikea saada liikkumaan, ja me olemme nyt löytäneet toimivan reseptin ison joukon liikuttamiseen. Sen vuoksi olemme ajatelleet, että Kampuslaskijoihin on myös syytä panostaa, Wachira kertoo.

Myös Kampuslaskijoiden organisoiminen on ollut iso panostus. Kerhon organisoinnista ovat vastanneet Wachira ja Hirsikampuksen apulaisrehtori Simo Silander. Valmistelut tammikuuta varten aloitettiin jo elokuussa. Wachira kertoo, että näin ison paletin pyörittämisessä ihan kaikkeen kannattaa varata aikaa.

– Nuorten kanssa meillä on ollut käytäntö, että kullekin laskettelureissulle täytyy ilmoittautua ennakkoon. Mikäli kolme kertaa jää reissulta pois ilmoittamatta, tippuu pois kerhosta. Nuoret ovat olleet todella aktiivisia osallistumaan, eikä poissaoloja ole tällä systeemillä juuri ollut, Wachira kertoo.

Jatkoa Kampuslaskijoille on myös suunnitteilla. Ensi syksynä kerho jatkaa kokovuotisena, ja sekä ennen että jälkeen laskettelukauden kerhossa liikutaan, seikkaillaan ja pyöräillään luonnossa.

– Kampuslaskijoista on tarkoitus kehittää entistä parempi ympärivuotinen seikkailu-, luontoliikunta- ja erävaelluskerho. Ensi syksynä nuorten kanssa suunnitellaan esimerkiksi yhteinen yön yli kestävä luontoretki, Wachira summaa.

Lisätietoja

Pudasjärven kunnan Harrastamisen mallin verkkosivu

Jaa somessa:

Muita käytänteitä