Hyppää sisältöön

Muhoksen harrastekarusellissa testataan eri lajeja

Muhoksella oppilaiden toiveiden pohjalta kehitettiin harrastuskaruselli. Oppilaat pääsevät testaamaan vuoden aikana viittä eri harrastusta. Tavoitteena on vähentää harrastuspudokkuutta ja tarjota oppilaille mahdollisuus tutustua eri harrastuksiin ennen lopullista valintaa.

Koululaiset kokeilevat viittä harrastusta

Muhoksella aloitettiin syyskuussa 2024 harrastekaruselli, jossa ryhmät pysyvät paikoillaan, mutta harrastukset vaihtuvat. Jokaisella viidellä alakoululla on oma ryhmä 1.-luokkaisille ja pienemmillä kouluilla ikäryhmää on laajennettu 2.–3.-luokkalaisiin.

Jokainen ryhmä testaa vuoden aikana viittä eri harrastusta: parkouria, jääkiekkoa, pelaamista, monitoimikerhoa ja taidetta. Karusellin tavoitteena on vähentää harrastuspudokkuutta antamalla realistinen kuva harrastuksesta ja tarjota jokaiselle koulupolun aloittavalle oppilaalle mahdollisuus tutustua harrastusvalikoimaan ennen lopullista valintaa.

Oppilaiden toiveet ja tarpeet kartoitettiin

Idea harrastuskarusellista syntyi harrastekyselyiden tuloksena. Syksyn 2023 harrastekysely toteutettiin kouluilla koordinaattorin ollessa paikalla. Esiin nousi erityisesti se, että 1.–2.-luokkalaisia, ilman harrastuksia, oli runsaasti ja heidän toiveensa erosivat huomattavan paljon yksilökohtaisesti toisistaan. Haastattelimme oppilaita kouluilla ja oppilaat kertoivat, että he eivät yksinkertaisesti tiedä omia vahvuuksiaan tai mielenkiinnonkohteitaan. Harrastamisesta ylipäätään ei ollut vielä paljoa kokemusta, joten valintoja tehdessä oli vaikea kuvitella, millaista jotain tiettyä lajia olisi harrastaa.

– Suunnitteluvaiheessa kuulimme Oulun Harrastamisen Suomen mallin, aarrearkun, taidekaruselli-käytänteestä ja päätimme hyödyntää mallia suunnittelussa, kertoo Muhoksen Harrastamisen Suomen mallin projektikoordinaattori Ella-Riina Pietilä.

Jo pilottivaiheessa harrastuskaruselliin on osallistunut noin 70 % koko kunnan kaikista 1.–2.-luokkalaisista ja karusellista on saatu valtavan paljon hyvää palautetta sekä osallistujilta, että huoltajilta. Harrastuskaruselli vakiinnutetaan omaan toimintaan pysyvästi.

Toiminnan organisoinnin avaintekijät

Toiminnan organisoinnin suhteen tärkeimmät kysymykset olivat selkeys oppilaille ja ohjaajien pysyvyys. Oppilaiden ei tarvinnut matkustaa erilaisten vaihtoehtojen perässä tai osallistua useampaan ryhmään, kun konsepti pysyi lukuvuoden samana. Poikkeus sääntöön oli jääkiekko, joka järjestettiin koulujen ulkojäillä sään salliessa, mutta muutoin Muhoksen jäähallilla. Ohjaajan näkökulmasta kyse oli jatkuvasta työmahdollisuudesta, sillä lajin vaihtuessa ohjaaja vaihtoi ainoastaan koulua, eikä työ keskeytynyt ryhmien välissä. Lajeja järjestettiin yhtä monta kuin karuselliryhmiä, joten karuselli pyöri koko vuoden.  

– Malli on valtava satsaus jokaiselle; se tulee suunnitella, koordinoida ja aikatauluttaa hyvissä ajoin etukäteen.  Kaikki toimijat olivat tottuneita harrastusten järjestämiseen ja omatoimisia harrastekarusellin aikana. Vastuut jaettiin hyvin selkeästi, mikä helpotti toiminnan pyörittämistä. Viestintää toteutettiin Muhoksen mallin osalta aktiivisesti aina lajien vaihtuessa ja toimijat huolehtivat itse esimerkiksi huoltajien kanssa viestimisestä ja muutosten ilmoittamisesta, kuvaa Pietilä.

Lisätiedot
Mukava – Muhoksen Harrastamisen Suomen mallin verkkosivu

Jaa somessa:

Muita käytänteitä