Hyppää sisältöön

Harrastusviikko näkyi ja kuului ympäri Suomen

Puijonsarven Vanhempainyhdistyksen järjestämässä tapahtumassa pelattiin myös shakkia.

Harrastusviikkoa vietettiin ympäri Suomen 28.8 – 3.9.2023. Harrastusviikon tavoitteena oli, että jokainen lapsi ja nuori löytäisi itselleen mieleisen harrastuksen, sillä kaikki harrastukset ovat yhtä tärkeitä. Harrastusviikko linkittyi myös Harrastamisen Suomen malliin ja se käynnisti syksyn harrastuskauden.

Tänä vuonna Harrastusviikolla kannustettiin nuoria esittelemään omia harrastuksiaan sekä livenä että sosiaalisessa mediassa. Myös harrastusten järjestäjien kannustettiin tuomaan omia harrastuksia esiin erilaisilla esittelytilaisuuksilla ja avoimilla ovilla. Harrastusviikko näkyi ja kuului monella tapaa ympäri Suomen; kunnat ja harrastusten järjestäjät järjestivät muun muassa erilaisia harrastusmessuja, harrastustoreja sekä harrastepäiviä.

Puijonsarven Vanhempainyhdistyksen Harrastuspäivä keräsi yli 400 kävijää

Puijonsarven Vanhempainyhdistyksen henkilöt potrettikuvassa.
Harrastuspäivän iloisena järjestäjäjoukkona toimi Puijonsarven Vanhempainyhdistys.

Puijonsarven Vanhempainyhdistys järjesti Harrastusviikkoa edeltävänä sunnuntaina Harrastuspäivän, joka myös huipensi Kuopiossa järjestettävän Meidän Kuopio -kaupunkifestivaalin. Tapahtumassa kaikki lapset ja nuoret saivat mahdollisuuden tutustua maksuttomasti paikallisten toimijoiden ja seurojen harrastuksiin erilaisilla toimintapisteillä.

Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa ja se keräsi yli 400 kävijää Kuopiosta ja lähialueilta. Tapahtumassa harrastustarjontaa oli laajasti kokeiltavana niin liikunnan, musiikin, taiteen kuin pelienkin maailmasta palokuntatoimintaan saakka.

– Olemme lähteneet siitä, että tapahtumassa erilaisilla toimintapisteillä pääsee ilmaiseksi kokeilemaan erikoisiakin harrastuksia. Tänä vuonna tapahtumassa nähtiin ampumarataa, mäkihyppyä, shakkia ja kepparikerhoiluakin, nauraa vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Minna Kekäläinen.

Paloauto, jonka sivu on auki ja tavarat ovat esillä. Lapsiperhe katselee paloautoa.
Puijonsarven Vanhempainyhdistyksen järjestämässä Harrastuspäivässä harrastustarjontaa oli laajasti kokeiltavana palokuntatoiminnasta lähtien.

Kekäläinen kertoo, että tapahtuma on iso ponnistus erityisesti vanhempainyhdistykseltä. Puijonsarven Vanhempainyhdistys halusi kuitenkin alusta saakka avata tapahtuman muillekin kuin oman koulunsa oppilaille.

– Syksy on aikaa, jolloin moni kaipaa uuden harrastuksen pariin. Ehkä perinteisimpiin harrastuksiin, kuten jääkiekkoon ja jalkapalloon on helppoa löytää, mutta tapahtumassamme haluamme tuoda esiin myös muita vaihtoehtoja. Ajattelemme rohkeasti boksin ulkopuolelta.

Löytyikö tapahtumasta sitten uusia harrastuksia lapsille ja nuorille?

– Voi kuule, ihan älyttömän paljon! Esimerkiksi Parkour Akatemia keräsi pitkän listan uusia harrastajia. Eikä uusia harrastuksia löytynyt pelkästään lapsille ja nuorille; eräs tapahtumassa käynyt aikuinen kertoi jo tällä viikolla aloittaneensa skeittauskurssin, Kekäläinen hihkaisee.

Aikuinen mäkihyppyasennossa paksu patja edessään.
Syksy on mahtavaa aikaa löytää uusi harrastus. Harrastusviikko linkittyi myös Harrastamisen Suomen malliin ja se käynnisti syksyn harrastuskauden.

Harrastusmessuja ja harrastustoreja joka lähtöön

Tampereella Hämeen Liikunta ja Urheilu ry sekä Tampereen kaupunki järjestivät Harrastusviikolla 5.–8. luokan oppilaille harrastusmessut kolmena päivänä. Messujen paikkoina toimivat Kauppi Sports Center, Tesoman koulu ja Hervannan vapaa-aikakeskus. Tavoitteena messuilla oli, että lapset ja nuoret pääsisivät tutustumaan seurojen harrastustoimintaan, jota seurat järjestävät maksutta iltapäivisin osana Lupa Liikkua Lupa Harrastaa – toimintaa Tampereella.

Kuhmossa harrastemessut järjestettiin yhteistyössä Kuhmon evankelis-luterilaisen seurakunnan kanssa Tuupalan koulukeskuksessa. Tapahtumaan osallistuivat kaikki eskarit, perusopetuksen oppilaat sekä toisen asteen opiskelijat. Harrastustarjontaa esittelemässä oli laajasti Kuhmon alueen harrastustoimijoita urheiluseuroista pelastuslaitokseen ja musiikkiopistoon. Tapahtuman tavoitteena oli, että jokaisella Kuhmossa opiskelevalla lapsella ja nuorella olisi yhtäläinen mahdollisuus tutustua kuhmolaiseen tapahtumatarjontaan. Tavoitteeseen myös päästiin, sillä messut sijoitettiin koulupäivän ajalle.

Nokialla kaupungin vapaa-aikapalvelut järjestivät kaikille avoimen Harrastustori-tapahtuman. Tapahtumassa osallistujat pääsivät tutustumaan paikallisten toimijoiden tarjoamiin harrastuksiin toiminnallisten pisteiden ja lajinäytösten kautta. Tapahtumassa harrastustarjontaa oli esillä monipuolisesti kaikenikäisille ja erityisryhmät huomioiden. Nokialla tämä kaikenikäisille suunnattu tapahtuma kokoaakin vuosittain yhteen useita satoja kävijöitä.

Riihimäellä omaa lasten ja nuorten harrastusviikkoa vietetään vasta 4.–8.9. Riihimäen harrastusviikko on Harrastamisen Suomen malli Riihimäki -toiminnan lähtölaukaus. Sen aikana esitellään paikallisten seurojen, yhdistysten ja yritysten tarjoamaa harrastustoimintaa, johon lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan koulupäivän aikana. Harrastusviikolla esitelty harrastustoiminta jatkuu läpi lukuvuoden kaikilla perusopetuksen kouluilla.

Lahdessakin harrastemessut ovat vielä edessäpäin sillä ja ne järjestetään Lahden urheilu- ja messukeskuksessa 7.–8.9. Lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan alueen eri harrastustoimijoihin ja heidän tarjoamiinsa palveluihin sekä kokeilemaan uusia lajeja, joiden kautta he voivat löytää itselleen uuden harrastuksen. Tapahtuman ohjelmalavalla on harrasteryhmä- ja lajiesityksiä.  Näytteilleasettajat voivat tapahtuman kautta löytää uusia harrastajia oman toimintansa pariin. Tapahtuma on maksuton niin osallistujille kuin näytteilleasettajillekin. Tapahtuma tavoittaa yli 8000 koululaista.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa