Hyppää sisältöön

Ovet auki harrastuksiin Etsivän harrastustyön kokemuksia -seminaari 8.2.2023

Ilmoittaudu

Aika ja paikka: Keskiviikkona 8.2.2023 klo 10.00–15.40 Kokoushotelli Hanaholmen Hanasaaressa Espoossa (Hanasaarenranta 5, Espoo). Katso saapumisohjeet Hanasaareen.

Kenelle: Harrastamisen Suomen mallin kuntakoordinaattoreille, harrastustoimintaa järjestäville yhteisöille kuten urheiluseuroille, kulttuuritoimijoille, nuorisojärjestöille sekä oppilashuollon työntekijöille ja nuorisotyöntekijöille.

Sisältö: Seminaarin teemaan, etsivään harrastustoimintaan, sukelletaan kiinnostavien avausten, etsivän harrastustoiminnan pilottikuntien, Espoon, Helsingin ja Lempäälän, kokemusten sekä yhdessä työskentelyn kautta. Tarjolla on myös upeita verkostoitumismahdollisuuksia ja työpajoja. Ohjelmasta voi valita kaksi työpajaa, joihin osallistuu. Kukin työpaja toteutetaan kaksi kertaa samansisältöisenä, jotta useammalla osallistujalla on mahdollista osallistua niihin.

Helsinki, Espoo ja Lempäälä toteuttivat Etsivän harrastustoiminnan pilotointia syyslukukaudella 2022. Pilottien yhteisiä tavoitteita eri kunnissa olivat tiedon kerääminen, kokemusten kautta syntyneen tiedon jakaminen ja nuorten ohjaaminen harrastusten pariin. Pilotit olivat osa Lapsistrategian toimenpidettä nro 23: Harrastamisen Suomen malli tukee kaikkien lasten oikeutta myönteiseen tulevaisuuteen ja heidän osallisuuttaan yhteisöissä ja yhteiskunnassa. Piloteissa kokeiltiin, vahvistettiin ja mallinnettiin etsivää harrastustoimintaa ja tavoiteltiin kohderyhmiä, jotka helposti muutoin jäävät harrastusten ulkopuolelle. 

Seminaari on maksuton ja se sisältää ohjelmaan merkityt tarjoilut. Seminaari ja työpajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Paikkoja on rajoitettu määrä. Seminaarin ohjelmaa on mahdollista seurata myös etäyhteydellä työpajoja lukuun ottamatta.

Seminaariin etäosallistujaksi voi ilmoittautua 5.2. asti: https://q.surveypal.com/8.2.2023seminaari
Paikan päälle Hanaholmeniin tulevien ilmoittautuminen on päättynyt.

Mikäli olet ilmoittanut osallistuvasi tilaisuuteen läsnä, mutta olet estynyt tulemasta paikalle, ilmoitathan peruutuksesta osoitteeseen tarja.vartiainen@oph.fi.

Seminaarin ohjelma

10.00 Ilmoittautuminen ja kahvitarjoilu
Aula

Auditorio Celsius:
10.30 Tilaisuuden avaus, Susanna Tommila, kulttuurijohtaja, Espoon kaupunki

Harrastamisen Suomen mallin toteutus ja kehittäminen tänä vuonna, Iina Berden, neuvotteleva virkamies, opetus- ja kulttuuriministeriö

Lapsistrategian esittely, VT Johanna Laisaari, Kansallisen lapsistrategian pääsihteeri

11.00 ESKON SuperNova, Espoon sirkus ja Teatterikoulu

11.10 Etsivän harrastustoiminnan pilottikuntien kokemukset

  • Helsingin Etsivän Harrastustoiminnan hankkeen kokemuksia erilaisista mallinnuksista nuorten löytämisessä ja kiinnittämisessä harrastamiseen: mikä toimii ja mikä ei? Katia Enbuske, Etsivän harrastustoiminnan nuoriso-ohjaaja, Helsingin kaupunki
  • Tauko paikallaan
  • Yläkoululaisten tavoittaminen ja yhteistyö koulujen kanssa, Tiina Hakio, Harrastava koululainen -hankevastaava, Lempäälän kunta
  • Matalan kynnykset taideharrastukset, Pauliina Lintula ja Marko Saarelainen, taideohjaajat, Espoon kaupunki

11.50-13.00 Lounas / Etäosallistujilla tauko
Ravintola Plats 2 krs.

Auditorio Celsius:
13.00-13.30 Nuorten osallisuuden ja tulevaisuususkon vahvistaminen, Veera Ikonen, toiminnanjohtaja, Gutsy Go ry

13.40-14.20 Työpaja I: Valitse seuraavista yksi työpaja, johon haluat osallistua

1A) Kouluyhteistyö yläkoululaisten tavoittamisen tukena,
Auditorio Celsius

Työpajassa esitellään erilaisia yhteistyön muotoja koulujen kanssa, joilla on onnistuttu tavoittamaan yläkoululaisia, erityisesti syrjäytymisvaarassa olevia, yksinäisiä ja vailla ohjattua harrastusta olevia nuoria. Esimerkiksi TET-harjoittelupaikan tarjoaminen Harrastamisen Suomen malli -hankkeessa ja tukioppilaiden aktivointi mukaan Etsivään harrastustoimintaan.
Työpajaa vetää Tiina Hakio, Harrastava koululainen -hankevastaava, Lempäälän kunta

1B) Nuorten ilmoittamat harrastamisen esteet – mitä aikuiset voivat tehdä?,
kokoustila Kullager
2 krs.

Nuoret ovat tuoneet esille useita tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, miksi heillä ei ole harrastusta. Etsivän harrastustoiminnan hankkeessa on tullut myös vastaan erilaisia esteitä ja kynnyksiä, joihin tulisi miettiä ratkaisuja nuorten motivoimiseksi harrastukseen lähtemiseen ja sen jatkamiseen. Työpajassa ideoimme yhdessä erilaisia tapoja, joilla aikuiset voivat tuoda harrastamisen konseptin lähemmäs nuoria ja tehdä siitä houkuttelevampaa.
Työpajan vetää Katia Enbuske, Etsivän harrastustoiminnan nuoriso-ohjaaja, Helsingin kaupunki

1C) Toiminnallinen graffitityöpaja,
kokoustila Blixlås 2 krs.

Espoon etsivän harrastustoiminnan ohjaajat tarjoavat maistiaisia siitä, mitä matalan kynnyksen taideharrastuksissa tehdään. Graffitityöpajassa kokeillaan erilaisia yksinkertaisia tapoja tehdä graffitityylistä taidetta. Opit, mitä graffititaide on ja miten sitä voi toteuttaa omaehtoisesti ja nopeasti erilaisilla materiaaleilla, erilaisissa tiloissa. Työskentely värikynin ja maalitussein.
Työpajan vetää Marko Saarelainen, taideohjaaja, graffititaiteilija

1D) Toiminnallinen teatterityöpaja,
kokoustila Tändsticka 2 krs.

Espoon etsivän harrastustoiminnan ohjaajat tarjoavat maistiaisia siitä, mitä matalan kynnyksen taideharrastuksissa tehdään. Teatterityöpajassa pääset hyppäämään harrastajan rooliin ja kokeilemaan näyttelijäntyön harjoituksia, ihmettelemään maailmaa, improamaan, liikuttelemaan kehoa ja mieltä. Saat myös katsauksen teatteriharrastuksen eri ulottuvuuksiin.
Työpajan vetää Pauliina Lintula, taideohjaaja, teatteripedagogi

1 E) Vertaistukea verkostoista Harrastamisen Suomen mallin kuntakoordinaattoreille
kokoustila Frank 1 krs.

Tämä työpaja on suunnattu vain Harrastamisen Suomen mallin kuntakoordinaattoreille. Työpajassa pääset kohtaamaan Harrastamisen Suomen mallin kuntakoordinaattoreita pienryhmissä, joissa keskustellaan vapaamuotoisesti Harrastamisen Suomen malliin liittyvistä aiheista. Tarjolla vertaistukea, hyvien käytänteiden jakoa sekä yhdessä toiminnan kehittämistä. Ryhmät pyritään muodostamaan niin, että samankokoisten kuntien edustajat ovat samassa ryhmässä.
Työpajaa vetää Tarja Vartiainen, koordinaattori, Harrastamisen Suomen mallin yhteyspiste

14.20-14.50 Kahvitarjoilu
Aula

14.50-15.40 Työpaja 2: Valitse seuraavista yksi työpaja, johon haluat osallistua (sisällöt ovat samat kuin edellä)

2A) Kouluyhteistyö yläkoululaisten tavoittamisen tukena,
Auditorio Celsius

2 B) Nuorten ilmoittamat harrastamisen esteet – mitä aikuiset voivat tehdä?
kokoustila Kullager

2C) Toiminnallinen graffitityöpaja,
kokoustila Blixlås 2 krs.

2D) Toiminnallinen teatterityöpaja,
kokoustila Tändsticka 2 krs.

2E) Vertaistukea verkostoista Harrastamisen Suomen mallin kuntakoordinaattoreille,
kokoustila Frank 1 krs.

15.40 Tilaisuus päättyy -hyvää kotimatkaa!

Lisätiedot
Tarja Vartiainen, Koordinaattori, Harrastamisen Suomen malli
tarja.vartiainen@oph.fi
p. +358 50 577 8907

Jaa somessa: