Hyppää sisältöön

Ideakilpailu koululuokille

Harrastusten esittelyyn harrastuskorttien avulla etsitään ideoita. Ideakilpailuun voi osallistua jokainen Suomen peruskoulun koululuokka. Ideoita harrastuskorttien hyödyntämisestä harrastusten esille tuomisessa otetaan vastaan 9.9.2022 asti. Osallistua voi tästä linkistä https://q.surveypal.com/idea ja ylläolevasta painikkeesta. Ehdotusten tekijöiden kesken arvotaan palkintoja.

Mitkä ovat harrastuskortit?

Harrastuskortit ovat pelikortit, joiden avulla pääsee tutustumaan eri harrastuksiin ja pelaamaan korttipelejä. Harrastuskorttien kuvitukset koostuvat lasten ja nuorten harrastustoiveista, jotka kerättiin vuoden 2020 koululaiskyselyssä. Mukana ovat liikunta ja urheilu, taide ja kulttuuri, nuorisoala, tiede, luonto, kädentaidot ja muut harrastukset.

Millaisia ideoita voi ehdottaa kilpailuun?

Inspiraatiota ideaehdotuksiin voi ottaa seuraavista esimerkeistä:

  1. Kerro omasta harrastuksestasi
    Oppilaat ja opettaja valitsevat korttipakasta omaa harrastustaan kuvaavan kortin. Jos omaa harrastusta ei ole korteissa tai oppilaalla/opettajalla ei ole harrastusta, niin silloin voi valita jokerikortin. Oppilaat ja opettaja esittelevät yksitellen valitsemansa kortin ja kertovat lyhyesti omasta harrastuksestaan. Jos oppilaalla/opettajalla ei ole harrastusta, niin silloin oppilas/opettaja voi kertoa, mikä harrastus tai asia häntä voisi kiinnostaa. Sen jälkeen voi keskustella, löytyisikö kiinnostuksen kohteeseen liittyvää harrastusta.
  2. Pelaa Harrastusmestari -peliä
    Levitä korttipakan harrastuskuvalliset kortit ympäri luokkaa/käytössä olevaa tilaa. Tilan täytyy olla sellainen, missä on tilaa juosta tai kävellä. Yksi henkilö toimii harrastusmestarina. Harrastusmestari huutaa yksitellen korteissa olevia värejä punainen, sininen, vihreä ja keltainen. Huudon jälkeen oppilaat juoksevat/kävelevät kyseisen värisen kortin kohdalle. Kun kaikki värit on käyty yksitellen läpi harrastusmestari huutaa jonkin kortissa olevan harrastuksen ja oppilaiden täytyy juosta/kävellä kyseisen harrastuskortin luokse. Vaihtakaa pelin edetessä harrastusmestaria ja liikkumistyyliä. Liikkua voi esimerkiksi hyppimällä, hiirenaskelin ja peppu maassa.
  3. Opi harrastusten kieli
    Harrastuskortteja voi käyttää suomen ja ruotsin kielen harrastusten nimien sekä harrastusten sisältöjen opetteluun. Korttien kulmista löytyvät harrastusten nimet kirjoitettuina suomeksi ja ruotsiksi. Esimerkiksi kortista voi peittää toisen kulman ja yrittää muistaa ulkoa, mikä harrastus on nimeltään suomeksi/ruotsiksi. Lisäksi voi keskustella eri harrastuksista suomeksi/ruotsiksi ja tutustua sillä tavoin eri harrastuksiin.
Millaisia palkintoja osallistujien kesken arvotaan?

Kilpailun päätyttyä kaikkien ehdotusten tekijöiden kesken arvotaan seuraavat palkinnot:
• 1 kpl harrastuspaketti, joka sisältää kuusi frisbeegolf-kiekkoa ja viisi harrastuspelikorttipakkaa ja opettajalle Harrastamisen Suomen mallin T-paidan
• 4 kpl harrastuspakettia, joista kukin sisältää viisi harrastuspelikorttipakkaa.

Palkintojen voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti voitosta 16.9.2022 mennessä. Voittajat julkaistaan Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteen verkkosivulla kilpailun päätyttyä. Palkinnot postitetaan voittajien ilmoittamiin postitusosoitteisiin kilpailun päätyttyä. Kilpailussa ilmoitettuja ideoita julkaistaan Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteen viestintäkanavissa.

Auta oppilaita löytämään mieluisia harrastuksia osallistumalla kilpailuun

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Vuoden 2020 koululaiskyselyn vastaajien mukaan koululaisista 55 % haluaa aloittaa jonkun harrastuksen. Joka viidenneltä puuttuu mieleinen harrastus. Heistä yli 60 % haluaisi aloittaa harrastamisen. Kilpailun tavoitteena on löytää ideoita siihen, miten harrastuskortteja voisi hyödyntää kouluissa, jotta yhä useampi lapsi ja nuori löytäisi itselleen mieluisan harrastuksen.

Jaa somessa: