Hyppää sisältöön

Harrastusviikko tarjoaa mahdollisuuden löytää uusi mieluisa harrastus

Harrastusviikkoa vietetään 5.-11.9.2022

Harrastusviikon tavoite on, että jokainen lapsi ja nuori löytää itselleen mieleisen harrastuksen – oli se sitten mopon korjaus, kuvataide, ruoanvalmistus tai parkour.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen kehottaa lapsia ja nuoria kokeilemaan rohkeasti erilaisia harrastuksia yli osaamis- tai sukupuolirajojen. Kurvisen terveiset kaikille lapsille ja nuorille on seuraava: ”Jos joku asia yhtään kiinnostaa, niin uskaltaudu ja heittäydy uuteen harrastukseen. Ja vaikka harrastus olisi sellainen, jota yleensä pojat ei yleensä harrasta tai tytöt ei yleensä harrasta, niin mene rohkeasti mukaan”.

Harrastusviikolla 6.-12.9. koululaiset pääsevät tutustumaan eri  harrastuksiin virtuaalisesti harrastusviikko.fi -verkkosivustolla. Lisäksi viikon aikana monet kunnat ja harrastustoimijat järjestävät mahdollisuuden tutustua eri harrastuksiin. Harrastusviikko järjestetään neljättä kertaa ja idea viikkoon on alun perin lähtenyt lapsilta ja nuorilta. 

Harrastusviikko on osa valtakunnallista Harrastamisen Suomen mallia, jossa 235 kuntaa tarjoaa lapsille ja nuorille maksuttomia harrastuksia koulupäivän yhteydessä. 

Koululaisten toiveena on aloittaa uusi harrastus

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) kartoitti lasten ja nuorten harrastustoiveita koululaiskyselyssä viime syksynä. Kyselyyn vastasi reilut 197 000 ala- ja yläkoululaista. Kyselyn mukaan 55 % koululaisista haluaa aloittaa jonkun harrastuksen. Kokeilemisen intoa sekä alakoululaisten että yläkoululaisten vastauksissa oli keskimäärin yhdeksää harrastusta kohtaan. Kokeilla halutaan muun muassa parkouria, kuvataidetta, kuntosaliharjoittelua sekä elokuva ja animaatio harrastuksia.

Liikkeelle itsenäisesti, perheen kesken tai opettajan johdolla

Uusia harrastuksia pääsee kokeilemaan itsenäisesti, perheen kesken tai opettajan johdolla virtuaalisesti harrastusviikko.fi -sivuston kautta. Sivustolta löytyy harrastuksia sarjakuvahahmojen luomisesta, tennisharjoituksiin ja partion karttamerkkibingon pelaamisesta origamikoirien tekoon. Sivustolta löytyy ohjeet myös opettajille koulun oman Olympiapäivän toteuttamiseen.

Harrastusviikon aikana monet kunnat ja harrastustoimijat järjestävät myös mahdollisuuksia tutustua eri harrastuksiin. Maanantaina 6.9. Olympiakomitea ja lajiliitot ovat kutsuneet noin 500 helsinkiläistä alakoululaista juhlimaan Olympiapäivää ja kokeilemaan eri liikuntalajeja Helsingin Olympiastadionille. Riihimäellä toimintaa täynnä olevan viikon aikana esitellään paikallista harrastustoimintaa. Opettajat ovat voineet varata ryhmilleen vuoroja esimerkiksi suunnistuksesta, parkourista, soittimen soittamisesta ja Youtube-kanavan perustamisesta. Kainuussa puolestaan Kainuun Liikunta ry on kannustanut urheilu- ja liikuntatoimintaa järjestäviä seuroja ja yhdistyksiä järjestämään avointen ovien tilaisuuksia harrastusviikon aikana olemassa olevassa toiminnassaan. Urheiluseurat tarjoavat ”ota kaveri mukaan” -teemalla mahdollisuuksia tutustua seuransa toimintaan joko kaverin tai oman perheen kanssa.

Lisätiedot


Harrastusviikon verkkosivu

Olympiapäivän verkkosivu

Riihimäen harrastusviikon verkkosivu

Kainuun harrastusviikon verkkosivu

Harrastamisen Suomen mallin verkkosivu

Koululaiskyselyn tulokset

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa