Hyppää sisältöön

Harrastuskortit

Harrastuskorttien avulla pääsee tutustumaan eri harrastuksiin ja pelaamaan korttipelejä.

Mitä harrastuksia korteista löytyy?

Harrastuskorttien kuvitukset koostuvat lasten ja nuorten harrastustoiveista, jotka kerättiin vuoden 2020 Valtakunnallisessa koululaiskyselyssä. Mukana ovat liikunta ja urheilu, taide ja kulttuuri, nuorisoala, tiede, luonto, kädentaidot ja muut harrastukset. 

Ruutukortteihin on poimittu liikuntaharrastuksia, patakorteista löytyy taiteen ja kulttuurin harrastuksia, ristikorteissa on erilaisia harrastuksia. Herttakorteissa numeroissa 2-7 ovat harrastukset, joita yläkoululaiset pojat haluaisivat eniten kokeilla ja herttakorteissa numeroissa 8-13 ovat harrastukset, joita yläkoululaiset tytöt mieluiten haluaisivat kokeilla. Eri maiden ässäkortteissa on harrastuksiin liittyviä kysymyksiä. Jokerikorteissa on Harrastamisen Suomen mallin tunnus Hobi jokerihattu päässä. Tietokortissa on on kerrottu, mikä on Harrastamisen Suomen malli ja mistä lapset ja nuoret voivat saada lisätietoja harrastuksista.

Harrastuskortit ovat kaksikieliset. Korttien kulmiin on kirjoitettu kortissa olevan harrastuksen nimi suomeksi ja ruotsiksi, minkä lisäksi kaikki muutkin korttien tekstit on kirjoitettu suomeksi ja ruotsiksi.

Katso ideoita harrastuskorttien hyödyntämiseen kouluissa
  1. Kerro omasta harrastuksestasi
    Oppilaat ja opettaja valitsevat korttipakasta omaa harrastustaan kuvaavan kortin. Jos omaa harrastusta ei ole korteissa tai oppilaalla/opettajalla ei ole harrastusta, niin silloin voi valita jokerikortin. Oppilaat ja opettaja esittelevät yksitellen valitsemansa kortin ja kertovat lyhyesti omasta harrastuksestaan. Jos oppilaalla/opettajalla ei ole harrastusta, niin silloin oppilas/opettaja voi kertoa, mikä harrastus tai asia häntä voisi kiinnostaa. Sen jälkeen voi keskustella, löytyisikö kiinnostuksen kohteeseen liittyvää harrastusta.
  2. Pelaa Harrastusmestari -peliä
    Levitä korttipakan harrastuskuvalliset kortit ympäri luokkaa/käytössä olevaa tilaa. Tilan täytyy olla sellainen, missä on tilaa juosta tai kävellä. Yksi henkilö toimii harrastusmestarina. Harrastusmestari huutaa yksitellen korteissa olevia värejä punainen, sininen, vihreä ja keltainen. Huudon jälkeen oppilaat juoksevat/kävelevät kyseisen värisen kortin kohdalle. Kun kaikki värit on käyty yksitellen läpi, harrastusmestari huutaa jonkin kortissa olevan harrastuksen ja oppilaiden täytyy juosta/kävellä kyseisen harrastuskortin luokse. Vaihtakaa pelin edetessä harrastusmestaria ja liikkumistyyliä. Liikkua voi esimerkiksi hyppimällä, hiirenaskelin ja peppu maassa.
  3. Inspiroidu harrastuksista
    Kirjoittakaa aineet tai tehkää esitelmät harrastuksista. Harrastuskortteja voi käyttää inspiraation lähteenä esimerkiksi katselemalla korttien kuvia, keskustelemalla korttien harrastuksista ja valittaessa tarkempaa aihetta aineelle tai esitelmälle.
  4. Opi harrastusten kieli
    Harrastuskortteja voi käyttää suomen ja ruotsin kielen harrastusten nimien sekä harrastusten sisältöjen opetteluun. Korttien kulmista löytyvät harrastusten nimet kirjoitettuina suomeksi ja ruotsiksi. Esimerkiksi kortista voi peittää toisen kulman ja yrittää muistaa ulkoa, mikä harrastus on nimeltään suomeksi/ruotsiksi. Lisäksi voi keskustella eri harrastuksista suomeksi/ruotsiksi ja tutustua sillä tavoin eri harrastuksiin.
  5. Pelaa korttipakan pelejä ja keskustele harrastuksista
    Harrastuskorteilla voi pelata normaalin pelikorttikorttipakan pelejä, joita on olemassa satoja esimerkiksi ristiseiska, tuppi, pokeri ja maija. Pelejä pelatessa voi pysähtyä välillä itseä kiinnostavien korttien äärelle ja keskustella niissä pelikavereiden kanssa.
  6. Pelaa muistipeliä
    Pelaa muistipeliä, niin että punaiset kortit toimivat toistensa pareina ja mustat kortit toimivat toistensa pareina. Peliä voi pelata myös niin, että samanarvoiset numerot toimivat toistensa pareina eli kakkoset pareina, kolmoset pareina jne. Korttipakka sekoitetaan ja levitetään pöydälle kuvapuoli alaspäin siten, että kortteja on helppo kääntää. Jokainen pelaaja saa vuorollaan kääntää kaksi korttia. Sen jälkeen, kun kaikki ovat nähneet kortit, käännetään ne takaisin kuvapuoli alaspäin samoihin paikkoihin. Sitten alkaa uusi kierros, ja seuraavana vuorossa oleva kääntää kaksi korttia. Jos joku kääntää kaksi paria/samanarvoista korttia, esimerkiksi kaksi kakkosta, saa hän ottaa ne kortit itselleen. Lisäksi hän saa kääntää vielä kaksi muuta korttia. Jos hänen onnistuu jälleen saada pari, saa hän jatkaa edelleen. Peli loppuu, kun kaikki kortit on kerätty pareina pois pöydältä. Jokainen saa pisteitä sen mukaan, kuinka monta korttia on kerännyt.
  7. Leiki pantomiimia
    Kukin leikkiin osallistuja nostaa korttipakasta itselleen kortin. Osallistujat esittävät/näyttelevät toisilleen vuorotellen korteissa olevia harrastuksia ilman puhetta ennen kuin aika loppuu (esim. 2 min). Muut osallistujat arvaavat, mistä harrastuksesta on kyse. Jos joku pelaajista arvaa sanan oikein, hän saa pisteen. Isompi porukka voi pelata peliä joukkueina, jolloin peliajan sisällä vain oma joukkue saa arvata ja ajan loppuessa myös muut osallistujat. Pisteet kerätään tällöin joukkueittain.
  8. Pelaa hassunkuriset harrastukset -peliä
    Laita kortit nurinpäin pöydälle. Nosta kaksi korttia. Niistä muodostuu uusi harrastus esim. historiakoripallo. Keksi, miten sitä harrastetaan/näytä, miten sitä pelataan. Sitten on seuraavan vuoro nostaa kaksi korttia ja hassu harrastus -peli jatkuu.
  9. Pelaa musiikkipeliä
    Musiikki soi luokassa, oppilaat tanssivat piirissä korttipakan ympärillä, opettaja kysyy kertotaulun esim. 6×9. Ensimmäisenä käden nostanut saa vastata, jos vastaus on oikein, saa mennä ottamaan harrastuskorttipakasta kortin. Se harrastus, joka kortissa on, sitä harrastusta pääsee kokeilemaan yhdessä kaverin kanssa koulussa. Opettaja järjestää koulun liikuntatunnilla ko. harrastuksen kokeilutunnin tai jakson. Samaa ideaa soveltaen voi kortissa olevaan harrastukseen tutustumisen toteuttaa myös virtuaalisesti esim. harrastuksesta etsitään tietoa yhdessä ja tutustutaan paikalliseen harrastustarjontaan tai pyydetään koululle joku kertomaan ko. harrastuksesta.
  10. Pelaa arvaatko harrastukseni -peliä
    Jokainen ottaa korttipakasta mieluisan harrastuksen kortin vuorollaan. Korttia ei saa näyttää muille. Kortinhaltijan kysyy: arvaatko harrastukseni. Tämän jälkeen muut saavat kysyä häneltä kysymyksiä, joihin kortinhaltijan vastaa kyllä tai ei. Se, joka arvaa harrastuksen oikein, on seuraava kortinhaltija.
  11. Pelaa Aliasta
    Alias on sanaselityspeli, jota pelataan vähintään kahdenhengen joukkueina. Pelissä selitetään sanoja toisin sanoin käyttäen esimerkiksi synonyymejä, vastakohtia ja vihjeitä tavoitteena saada joukkuetoverit arvaamaan mahdollisimman monta sanaa esim. 30 sekunnin aikana. Oikein arvatuista sanoista saa pisteitä. Peliä voi pelata myös esimerkiksi ruotsiksi tai englanniksi.
  12. Muita vinkkejä harrastuskorttien hyödyntämiseen
    Kortteja voi käyttää äidinkielessä tarinakortteina, joko kerrottu tarina tai kirjoitettu tarina. Korteilla voi pelata erilaisia matikkapelejä esim. Kymppipari-peli (kun käytetään kortteja, joissa arvo on alle 10). Lisäksi niillä voi pelata erilaisia nopeuskisoja yhteenlaskussa eli poimitaan kortteja sovittu määrä esim. noudetaan sovitulla liikkumistavalla jostain pisteestä ryhmissä ja sitten lasketaan korttien silmälukujen yhteissumma. Korteilla voi pelata ns. hullunkuriset perheet peliä eli saman harrastusgenren kortteja kerätään.

Ohje harrastuskorttien tulostamiseen

Tulosta kortit PDF-tiedostosta kaksipuolisena ja leikkaa kortit mustien ääriviivojen mukaisesti, niin saat kortit heti käyttöösi. Lisäksi voit tulostaa, leikata ja taitella korteille askin. Kortit ja aski kannattaa tulostaa normaalia tulostuspaperia paksummalle paperille, niin ne kestävät paremmin käyttöä.

Jaa somessa: