Hyppää sisältöön

Harrastamisen Suomen mallin avustushaku kunnille lukuvuodelle 2022–2023 aukeaa 15.2.2022

Opetus- ja kulttuuriministeriön avustushaku kunnille Harrastamisen Suomen mallin mukaiseen toimintaan lukuvuonna 2022–2023 aukeaa 15.2.2022. Avustuksiin on varattu 14,5 miljoonaa euroa. Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Mallissa yhdistyvät lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista, olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen sekä koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö. Päätökset valmistuvat huhtikuun 2022 loppuun mennessä.

Valtionavusta jaetaan kunnille 14,5 miljoonaa euroa

Kunnat voivat hakea valtionavusta Harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen Aluehallintoviraston sähköisestä asiointipalvelusta aviavustukset.fi 15.2.-22.3.2022 välisenä aikana. Avustuksiin on varattu 14,5 miljoonaa euroa. Avustukset myöntää aluehallintovirasto. Päätökset avustuksista annetaan huhtikuun loppuun mennessä. Avustuksen hakuilmoitus julkaistaan opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivulla lähipäivinä. Kunta vastaa Harrastamisen Suomen mallin avustuksen hausta, mallin järjestämisestä ja koordinoinnista omalla alueellaan.

Harrastamisen Suomen mallissa järjestetään oppilaiden toivomia, maksuttomia harrastuksia koulupäivien yhteydessä

Harrastamisen Suomen malli tuo maksuttomat, oppilaiden toiveiden mukaiset harrastukset peruskouluihin. Malli on käytössä jo 235 kunnassa ympäri maata. Harrastustarjontaa järjestetään lasten ja nuorten toiveiden perusteella. Vuoden 2020 Koululaiskyselyn tai vastaavan lasten ja nuorten kuulemisen tuloksia voidaan käyttää kevään 2022 haussa. Kunnan tulee suunnitella ja toteuttaa hanke yhdessä harrastusten järjestäjien kanssa. Harrastamisen Suomen malissa harrastustoiminnan:
• tulee tapahtua pääsääntöisesti koulun tiloissa tai koulua lähellä olevissa tiloissa. Harrastustoiminta voidaan järjestää myös muualla, mikäli harrastuksen sisältö sitä edellyttää (esimerkiksi ratsastus, laskettelu, keilailu, uinti tai museokerho).
• tulee olla koulupäivän yhteydessä.
• tulee olla säännöllistä ja viikoittaista. Harrastus voi koostua useasta eri lajista tai alasta, jotka vaihtelevat viikoittain tai kuukausittain.
• tulee käynnistyä viimeistään syyskuussa ja tulee kestää koko lukuvuoden ajan.
• tulee olla suunnattu joillekin tai kaikille perusopetuksen vuosiluokille 1-9 sekä lisäopetuksen oppilaille (myös yksityis- ja harjoittelukoulujen oppilaat).
Helmikuussa aukeavan haun tarkemmat ehdot löytyvät hakuilmoituksesta.

Arvioinnissa painotetaan laatua ja määrää

Harrastamisen Suomen mallin avustusten hakulomakkeiden arvioinnissa painotetaan kahta asiaa: toiminnan laatua ja määrää. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen korostaa, että harrastuksen sisällön ja ohjaajan osaamisen tulee olla linjassa. Kurvinen myös kannustaa kiinnittämään huomiota harrastusten monipuolisuuteen, ohjaajien osaamiseen, saavutettavuuteen, innovatiivisiin harrastussisältöihin sekä lasten ja nuorten kuulemisesta saatujen tulosten monipuoliseen hyödyntämiseen. ”Lapset ja nuoret ovat tarkkoja laadun suhteen nykypäivänä. Jos parkour ei ole oikeaa parkouria, lapset ja nuoret äänestävät lenkkareillaan”, muistuttaa Kurvinen.

Lapset ja nuoret ovat tarkkoja laadun suhteen nykypäivänä. Jos parkour ei ole oikeaa parkouria, lapset ja nuoret äänestävät lenkkareillaan.

Antti Kurvinen, tiede- ja kulttuuriministeri

Harrastamisen Suomen mallin kirjausta nuorisolakiin viimeistellään

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama Harrastamisen Suomen mallin toisen vaiheen työryhmä päätyi kannattamaan mallia, jossa Harrastamisen Suomen malli kirjattaisiin nuorisolakiin lakisääteisenä asiana. ”Nuorisolain muutosta viimeistellään parhaillaan ministeriössämme ja lakiesitys tulee tänä vuonna julkisen lausuntomenettelyn kautta kommentoitavaksi. Tämä on iso askel kohti pysyvää harrastamisen Suomen ratkaisua, kertoo Kurvinen.

Nuorisolain muutosta viimeistellään parhaillaan ministeriössämme ja lakiesitys tulee tänä vuonna julkisen lausuntomenettelyn kautta kommentoitavaksi. Tämä on iso askel kohti pysyvää harrastamisen Suomen ratkaisua.

Antti Kurvinen, tiede- ja kulttuuriministeri

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjesti Harrastamisen Suomen mallin webinaarin 20.1.2022. Aiheena oli Harrastamisen Suomen mallin avustushaku kaudelle 2022–2023. Webinaarin tallenne on katsottavissa 7.2.2022 asti Harrastamisen Suomen mallin YouTube-kanavalla osoitteessa https://youtu.be/jrBhhEC_zfw
Webinaarissa esitetyt diat löytyvät Harrastamisen Suomen mallin verkkosivun materiaalipankista.

Harrastamisen Suomen mallin verkkosivut

Aluehallintovirastojen sähköinen asiointipalvelu

Tarja Vartiainen, koordinaattori, Harrastamisen Suomen malli
tarja.vartiainen@oph.fi, p. +358 50 577 8907

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa