I Muhos utvecklade man en hobbykarusell utifrån elevernas önskemål. Under ett år får eleverna testa fem olika hobbyer. Målet är att minska avhoppen från hobbyverksamheten och erbjuda eleverna möjlighet att bekanta sig med olika hobbyer före det slutliga valet.
Eleverna prövar på fem hobbyer
I Muhos inleddes i september 2024 en hobbykarusell, där grupperna förblir på sina platser, men hobbyerna byts ut. I var och en av de fem lågstadieskolorna finns en egen grupp för eleverna i årskurs 1 och i de mindre skolorna har åldersgruppen utvidgats till eleverna i årskurs 2–3.
Varje grupp prövar under året på fem olika hobbyer: parkour, ishockey, spel, allaktivitetsklubb och konst. Målet med karusellen är att minska avhoppen från hobbyverksamheten genom att ge en realistisk bild av hobbyn och erbjuda varje elev som inleder sin skolgång möjlighet att bekanta sig med hobbyutbudet före det slutliga valet av hobby.
Elevernas önskemål och behov kartlades
Idén om en hobbykarusell uppstod som ett resultat av hobbyenkäter. Hösten 2023 genomfördes en hobbyenkät i skolorna med koordinatorn på plats. Det framkom särskilt att det fanns många elever i årskurs 1–2 som inte hade några hobbyer, och deras individuella önskemål skilde sig avsevärt från varandra. Vi intervjuade eleverna i skolorna och eleverna berättade att de helt enkelt inte känner till sina egna styrkor eller intressen. Överhuvudtaget hade de ännu inte mycket erfarenhet av hobbyverksamhet, så när eleverna gjorde sina val var det svårt för dem att föreställa sig hur det skulle vara att hålla på med en viss gren.
– I planeringsskedet hörde vi talas om konstkarusellpraxisen vid Skattkistan, som Finlandsmodellen för hobbyverksamhet i Uleåborg kallas, och beslöt att utnyttja modellen i planeringen, berättar Ella-Riina Pietilä, projektkoordinator för Finlandsmodellen för hobbyverksamhet i Muhos.
Redan i pilotskedet har cirka 70 procent av alla elever i årskurs 1–2 i hela kommunen deltagit i hobbykarusellen. Man har fått väldigt mycket god respons på karusellen, både av deltagarna och av vårdnadshavarna. Hobbykarusellen etableras permanent i den egna verksamheten.
Nyckelfaktorer för organiseringen av verksamheten
När det gäller organiseringen av verksamheten var de viktigaste faktorerna tydlighet för eleverna och att handledarna förblev desamma. Eleverna behövde inte resa för att få tillgång till de olika alternativen eller delta i flera grupper, då konceptet förblev detsamma under hela läsåret. Ett undantag till regeln var ishockeyn, som ordnades på skolornas utomhusisar då vädret tillät, men i övrigt i ishallen i Muhos. Ur handledarens synvinkel var det fråga om en kontinuerlig arbetsmöjlighet, eftersom handledaren vid bytet av gren endast bytte skola och arbetet inte avbröts mellan grupperna. Det ordnades lika många grenar som karusellgrupper, så karusellen snurrade hela året.
– Modellen är en enorm satsning för alla; den ska planeras, samordnas och schemaläggas i god tid på förhand. Alla aktörer var vana vid att ordna hobbyverksamhet och fungerade självständigt under hobbykarusellen. Ansvarsfördelningen var mycket tydlig, vilket gjorde det lättare att driva verksamheten. I Muhos-modellen genomförde man alltid aktivt kommunikation när grenarna byttes ut, och aktörerna skötte själva till exempel kommunikationen med vårdnadshavarna och anmälan om ändringar, beskriver Pietilä.
Mer information
Mukava – Webbplatsen för Finlandsmodellen för hobbyverksamhet i Muhos (på finska)