Regionala idrottsorganisationer erbjuder städer gratis workshop för att utveckla Finlandsmodell för hobbyverksamhet. Finansieringen kom från projektet ”Lisää Liikettä”.
Finlandsmodell för hobbyverksamhet har drivits framåt i Imatra i tre läsår, och det har också gett resultat. Tre skolcentra hade sjutton klubbar i verksamhet under våren.
De första åren präglades dock av en känsla av ensam strävan på många håll. Koordinatorn har bytts ut flera gånger, och det har varit svårt att skapa beständighet och kvalitet i verksamheten.
Förra hösten började den långvariga ungdomsledaren Tuula Silventoinen som ny koordinator. Hon fick sakkunnig hjälp i sitt arbete av den lokala regionala idrottsorganisationen. Lasse Heiskanen, utvecklingsansvarig för barn- och ungdomsidrott vid Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry (EKLU), och Silventoinen kallade samman en workshop, där alla aktörer inom Finlandsmodell för hobbyverksamhet i Imatra ville delta.
”Vi satt runt bordet och kartlade nuläget utifrån ett färdigt frågeformulär. Frågeformuläret väckte mycket diskussion och öppnade ögonen. Det var en riktig start för gemensam reflektion,” berättar Silventoinen.
Skolans roll stärks
Vid kartläggningen framkom det att även om skolorna förmedlade information och möjliggjorde klubbverksamhet i sina lokaler, så kände de sig inte som en del av Finlandsmodell för hobbyverksamhet. Att stärka skolornas engagemang valdes därför till ett av utvecklingsområdena.
”I praktiken gick jag till rektorsmöten och förklarade vad som förväntades av skolorna och vad vi kunde erbjuda. Detta har klargjort situationen,” säger koordinatorn.
Dessutom insåg man att samarbetet behövde stärkas med andra aktörer som bedriver hobbyverksamhet och projektgrupper i skolorna.
Man ville också satsa mer på marknadsföring av klubbarna. I Imatra krävs ingen anmälan till klubbarna, utan barnen kan fritt delta. När ett barn väl har hittat en hobby, har engagemanget varit bra.
”Men det räcker inte med en affisch på anslagstavlan för marknadsföring. Vi planerar att arrangera en hobbydag på alla skolcentra, där klubbarna får presentera sin verksamhet och barnen kan prova på olika hobbyer.”
Samarbetet ska också stärkas med stadens kommunikationsavdelning. Målet är att införa en gemensam hobbykalender för hela Södra Karelen.
”Vi kommer att effektivisera planeringen och göra den mer koordinerad med hjälp av årsplaner och styrgruppsmöten,” beskriver Silventoinen förändringen i arbetsmetoderna.
Färdiga verktyg från regionalorganisationen
Silventoinen tackar för att EKLUs hjälp kom precis vid rätt tidpunkt och att stödet har varit kunnigt.
”Regionalorganisationen har en stark kännedom om Finlandsmodell för hobbyverksamhet och goda relationer med idrottsföreningarna, vilket kommer att vara till hjälp även i framtiden. Kartläggningen fokuserade dock inte på idrott och motion, utan på att utveckla helheten i Finlandsmodell för hobbyverksamhet,” påminner Silventoinen.
Enligt Silventoinen, workshopen och den gemensamma diskussionen som ledde till kartläggningen av nuläget var utmärkta verktyg som hjälpte till att se verksamheten ur alla deltagares perspektiv.
”I workshoppen blev det tydligt var vi är och vad som behöver bearbetas för att vi ska nå dit vi vill med Finlandsmodell för hobbyverksamhet i Imatra.”
Efter workshopen har många utvecklingssteg redan tagits, eftersom det bara är en start för samarbetet. Öppen diskussion och att lyssna på de olika parterna var kärnan i workshopen enligt koordinatorn. Det är lättare att fortsätta samarbetet när man har suttit vid samma bord några gånger.
Regionala idrottsorganisationer erbjuder alla kommuner gratis workshops inom Finlandsmodell för hobbyverksamhet och verktyget för att kartlägga nuläget. Verksamheten är en del av projektet ”Lisää Liikettä”, som finansieras av undervisnings- och kulturministeriet. Fråga din regionala idrottsorganisation för mer information.
Text: Maija Arosuo
Bild: Terotemedia